Ingezonden brief: ‘De twee adviesraden in het Sociaal Domein moeten blijven’

Herman Kamphuis, ombudsman PvdA Raalte, is opnieuw in de pen geklommen. Ditmaal breekt hij een lans voor het behoud van de Wmo-raad en de Adviesraad Werk en Inkomen.

“De Wmo-raad (inclusief Jeugd) en de Adviesraad Werk en Inkomen adviseren de gemeente Raalte gevraagd en ongevraagd. Zij doen dat tot volle tevredenheid over allerlei zaken die met name de kwetsbare, minder mondige inwoners raken; de mensen die zorg, hulp en ondersteuning nodig hebben. De huidige commissieleden zijn vrijwilligers die daar veel tijd in steken en echte affiniteit – van binnen uit – met de doelgroepen hebben. Wethouder Toeter op 12 maart vorig jaar tijdens de Rond-de-Tafel: “Die adviezen worden door het college altijd zeer gewaardeerd.”
Tijdens de Rond-de-Tafel van 12 maart vorig jaar en uit memo’s van 4 februari 2020 en 8 oktober 2019 blijkt dat het college toch deze twee adviesraden wil vervangen door één ander adviesorgaan, een soort burgerraad. Dit, omdat volgens het college de huidige leden aan belangenbehartiging doen, vertegenwoordigers van cliënten zijn, niet integraal afwegen en niet vanuit het brede inwonersperspectief werken. De toekomstige leden van dat ene, nieuwe orgaan moeten/mogen volgens het college verder geen binding hebben met cliënten, geen achterban hebben en cliënten niet vertegenwoordigen. Wat dat brede inwonersperspectief dan precies inhoudt, blijft echter tot nu toe mistig. De extra wensen die het college heeft zouden ook door de huidige commissies kunnen worden opgepakt. Het college laat zich al een paar jaar adviseren door adviesbureau Movisie en de Koepel van adviesraden, maar organisaties als bijvoorbeeld Stimulansz en Sociaal Cultureel Planbureau denken anders over taken en samenstelling van de commissies in het sociaal domein. Als het college een commissie voor toekomstige maatschappelijke vraagstukken wil (vanuit het brede inwonersperspectief), kan zij die toch apart instellen?
In de Rond-de-Tafel van 12 maart vorig jaar heeft de wethouder “rond de zomer” (van 2020) een visienota van het college toegezegd. Maar tot op heden is er blijkbaar nog steeds geen witte rook. Wat is die visie? Wat vinden de twee commissies daarvan? Wat vindt de gemeenteraad? Wanneer komt de volgende Rond-de-Tafel, zodat inwoners kunnen meepraten over dit onderwerp?

Gemeenteraad en samenleving zouden toch meer in de lead gezet worden. Inwoners en maatschappelijke instellingen zouden toch nog meer betrokken worden bij beleid én uitvoering. Inwoners mogen er toch vanuit gaan dat de gemeente transparant en begrijpelijk verantwoording aflegt over haar optreden? Dit staat allemaal in het Roalter Akkoord 2018. Waarom dan nu zoveel kennis, kunde en inzet van twee zeer gewaardeerde commissies en hun vrijwilligers ongemotiveerd met het badwater weggooien?

Herman Kamphuis

1 REACTIE

  1. Gemeenteraad? Hebben we die nog in Raalte? Ik heb nog nergens iets gelezen over een raadsdiscussie rond de terecht door de PvdA-ombudsman bekritiseerde, klaarblijkelijke, politieke onverschilligheid omtrent dit thema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.