‘Ik ben nu beter dan ik ooit ben geweest’

.

Turnster Elze Geurts uit Raalte als reserve mee naar Olympische Spelen in Tokyo

RAALTE – Ze is een nuchter en rationeel mens, dat beaamt Elze Geurts meteen. Eigenlijk had de turnster, geboren en getogen in Raalte, zondag naar Tokio moeten vertrekken om daar, als reserve, deel uit te maken van het Nederlandse Olympisch damesturnteam. Een positieve test in de Nederlandse turnploeg gooide echter roet in het eten. Ze heeft wat Tokio betreft geen valse verwachtingen. “De kans dat ik meedoe is vrij klein”, zegt ze nuchter. De vlag ging dan ook echt niet uit toen ze hoorde dat ze mee mocht. “Dat had ik wel verwacht. ik zag mijn niveau hoger worden. Mijn ouders en zusjes reageerden enthousiaster dan ik. Logisch ook, ik heb nooit echt meegedaan met de absolute top. Maar natuurlijk is dit voor mij super bijzonder!”

We spreken haar woensdagavond. Snel even tussendoor. Want het is, zoals ze zelf zegt, een vrij hectische week. Trainen, trainen en nog eens trainen. Maar die woensdagavond wist ze nog niets van de positieve test die later die week alle plannen van de Nederlandse turnploeg in de war zou schoppen. Overigens heeft het er alle schijn van dat het bij die ene positieve test is gebleven. “Vorige week heb ik nog drie dagen in Amsterdam, waar ik nu woon, getraind. Gewoon bij mijn eigen club Turnz. Een uurtje of vier per dag. En dan ook nog een uurtje krachttraining erbij. Dan zit je al snel aan vijf uur. Daarna ben ik naar Heerenveen gegaan voor een trainingsstage met alle Nederlandse turners.”
Ze lijkt een laatbloeier. Ze is 26 en dat was tot enkele jaren geleden al redelijk oud voor een turnster. “Maar dat is veranderd”, zo zegt ze. “Van de zes leden van het damesteam zijn er drie ouder dan ik. Er zijn ook genoeg voorbeelden van turnsters die op latere leeftijd aan de top staan. Ik denk dat dat misschien heeft te maken met het gegeven dat er meer geld omgaat in de sport. Dat zorgt er ook voor dat er beter voor de turnsters wordt gezorgd. En dan kun je het langer volhouden.”
Elze begon op haar zevende met turnen. Ze komt, zo zegt ze, niet uit een turnfamilie. “Ik zag het op tv en dacht: dat wil ik ook. Mijn eerste club was in Raalte en daar werd het al vrij snel duidelijk dat ik talent had. Dus ben ik op aanraden van anderen naar Heino gegaan. Na één of twee jaar ging ik ook trainen bij Topsport in Oldenzaal. Eerst nog gecombineerd met trainingen in Heino, maar uiteindelijk trainde ik elke dag in Oldenzaal. Toen ik naar de middelbare school in Deventer ging, ben ik daar ook gaan trainen. Toen ik geneeskunde ging studeren aan de UvA in Amsterdam, heb ik daar een club gezocht.”

Achillespees

Het ging niet altijd van een leien dakje. “In 2013 en 2016 is mijn achillespees afgescheurd. Beide keren moest ik lang herstellen. Na de laatste keer begon ik in 2017 weer met wedstrijden. En daarna ging het eigenlijk geleidelijk aan steeds beter.” En zo ontwikkelde ze zich langzaam maar zeker (en bijna onzichtbaar) tot een nationale topper. Maar toch net niet goed genoeg om aansluiting bij de absolute top te krijgen. Toen de hallen in verband met corona gesloten waren, mocht iedereen met een A-status nog wel naar binnen. Zij niet. Maar toch voelde ze dat ze groeide.
Een Olympische kwalificatie zat er echter aanvankelijk niet in. “Ik moest meedoen aan twee wedstrijden met elk vier oefeningen. Acht in totaal dus. Zeven gingen erg goed, eentje wat minder. Ik was zelf best tevreden. Maar de bondscoach selecteerde me niet. Dat had overigens niet per se te maken met die ene oefening. De bondscoach had andere overwegingen. Ik denk dat mijn gebrek aan internationale ervaring op grote toernooien niet heeft meegeholpen.”

Topvorm

Vier turnsters kregen daarna wel het groene licht, maar er was ook nog plek voor twee reserves. Toen eind juni het verlossende woord volgde, was ze, zoals eerder al gezegd, niet bepaald verrast. En dat tekent haar nuchterheid. Uit al haar woorden blijkt dat ze weet wat ze kan en dat ze zich niet bij het minste of geringste laat meeslepen door emoties. “Ik heb een studie waar ik zo meteen verder mee kan, ik moet dit van niemand. Maar ik merk dat ik beter en beter word. En dat geeft me een hoop motivatie. Het kan altijd nog beter, maar ik ben nu in een topvorm, beter dan ik ooit ben geweest.”

Kader met raster: Publiek

Het Nederlandse damesteam bestaat uit Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers en Lieke Wevers. Elze staat samen met Naomi Visser reserve. Hoe ze denkt de Spelen te gaan beleven? “Voor mij is het niet echt belangrijk dat er geen publiek bij kan zijn. Publiek of niet, het zijn en blijven de Olympische Spelen. Geen publiek maakt voor mij de waarde niet kleiner. Maar nogmaals, de kans dat ik aan turnen toe kom, acht ik vrij klein. Ik verwacht verder dat ik het vanwege de coronamaatregelen vooral zal beleven in ons hotel en de turnzaal. We zijn vooral op elkaar aangewezen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.