Hans de Kort: Windturbines

(ingezonden brief)

Hans de Kort is weer in de pen geklommen om zijn ongenoegen over zaken in de gemeente Raalte te delen. Ditmaal richt hij zijn pijlen op de mogelijke komst van windmolens. Onderstaand de brief (ingekort door de redactie). Overigens was De Kort op het moment van schrijven ervan op de hoogte dat de gemeente net het proces om tot richtlijnen voor het plaatsen van windmolens te komen ‘on hold’ had gezet. Daar ging hij in de brief ook nog dieper op in, maar die passage is echter gesneuveld.

“De Raalter politiek is voornemens/al bezig voortvarend mee te werken aan het energieneutraal maken van haar gemeente. De inrichting van zogenaamde zonneparken is al volop gaande en alleen de direct (financieel) belanghebbenden mogen er over meepraten. Derden, spreek: diegenen die eventueel nadelen van de besluiten zouden kunnen hebben, mogen achteraan aansluiten, waarbij alles dan al in kannen en kruiken zal blijken te zijn. Daar wordt nu het plaatsen van windturbines aan toegevoegd waarvoor B&W – die liever eufemistisch over windmolens spreken dan over windturbines – al behoorlijk concrete plannen (werkkaarten) hebben gemaakt.
Recentelijk konden we in de Volkskrant lezen dat er in heel Nederland verhitte discussies worden gevoerd over de aanleg van windturbines en dat daarbij protestgroepen ontstaan van tegenstanders.
In de gemeente Alphen evenwel, toonde het college zich verheugd dat driekwart van de inwoners vóór de aanleg van windturbines en zonneweides is. Uit opgevraagde WOB-documenten bleek evenwel dat de opstellers van de enquête nogal aan het manipuleren waren geslagen. Zo was de mogelijkheid om aan te geven dat deelnemers helemaal geen windturbines of zonneweiden willen, geschrapt.
Ook wordt in het artikel vermeld dat de kritiek niet op zichzelf staat en dat uit onderzoek blijkt dat het in vele gemeenten klachten regent over de wijze waarop inwoners zaken ‘door de strot’ geduwd krijgen. Saillant detail: ook de gemeente Raalte werd in dat verband genoemd. Het is niet te geloven.

Artsen

Ruim honderd artsen waarschuwden dat de gezondheidsrisico’s van windturbines die Amsterdam wil bouwen, worden onderschat (Het Parool van 30 maart). Uit een grootscheeps Deens onderzoek blijkt dat bij bewoners die binnen de invloedsfeer van windturbines wonen, verhoogd risico op hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie is aangetoond, evenals verhoogd gebruik van antidepressiva en slaapmedicijnen. In dat onderzoek is de invloed op kinderen jonger dan 18 jaar nog niet eens meegenomen.

Energieneutraliteit

Er zijn twee manieren om CO2-neutraliteit te realiseren. Bij de ene richt je de processen zodanig in dat geen uitstoot ontstaat. Bij de tweede compenseer je ontstane CO2-(rest)uitstoot door te investeren in de natuur door bijvoorbeeld bomen te planten en door het herstellen van natte moerasgebieden. Jammer genoeg heeft de Raalter politiek een broertje dood aan het planten van noodzakelijke bomen en van het vernatten van het Boetelerveld komt, vrees ik, niets terecht. Het is er een enorme ravage.
Over dat gebied heeft de Raalter politiek weliswaar niets te zeggen, maar ze kan wel degelijk invloed uitoefenen op de besluitvorming. Vorig jaar is binnen dit Natura 2000-gebied 20 hectare bos tegen de vlakte gegaan en is de complete vegetatie die groeide bij de entree van het Boetelerveld, weggefreesd. Het is voor vele natuurliefhebbers complete waanzin.

Nog een voorbeeld

Aan de Raarhoekweg is in 2009 een zogenaamd ‘dorpsbos’ aangelegd. Tot op de dag van vandaag is daarvan niet veel te ontdekken. Om misverstanden te voorkomen heb ik een foto, die ik in 2019 van dit ‘bos’ heb genomen, bijgevoegd. Let wel: het aan de linkerzijde zichtbare bos is niét van de gemeente Raalte. Het is mij een raadsel dat Raalter politici zich voor hun wanbeleid en onverschilligheid betreffend de natuur, het milieu en de diversiteit van flora en fauna, niet de ogen uit hun hoofd schamen. Aan hun kinderen kunnen ze dat immers nooit uitleggen.

Overigens, ben ik geen tegenstander van zon- of windenergie, maar ik heb makkelijk praten. Het is namelijk buitengewoon onwaarschijnlijk dat zonnevelden, dan wel windturbines, in mijn omgeving zullen worden aangelegd/geplaatst.

Hans de Kort
Raalte

2 REACTIES

  1. Alhoewel ik een groot voorstander van bomenaanplant ben, tikt het niet erg aan. De cijfers zijn niet helemaal eenduidig, maar per persoon heb je ongeveer 1 hectare nodig. Wat mij nog het meest realistisch lijkt is de boodschap van oa Ad Louter (Urenco): het is geen keuze tussen wind, zon, biomassa en kernenergie. Je zult het allemaal tegelijkertijd nodig hebben.

  2. Het is een illusie om te denken dat de overheid een oplossing bedenkt of laat bedenken zonder nadelen en tegenstanders. Alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn hard nodig. Maar Begin met het beperken van jouw eigen co2 uitstoot door minder te verspillen, minder rotzooi te kopen, minder de auto en het vliegtuig. Wat mij betreft gaat de belasting op fossiele brandstof omhoog want alleen dan wordt het interessanter om minder te verspillen en te gaan isoleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.