Groen licht voor verlegging IJsseldijk bij Paddenpol

ZWOLLE – Op maandag 5 juli zette Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat haar handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst voor het verleggen van de IJsseldijk bij Paddenpol, tussen Wijhe en Herxen. “Nu kan de dijkverlegging bij Paddenpol doorgaan, wat kansen biedt voor waterstandsverlaging, natuur, waterkwaliteit, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en recreatie”, zo meldt de minister.

Naast Van Nieuwenhuizen ondertekenden ook Breun Breunissen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta), gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel en directeur Terreinbeheer & Ontwikkeling Boudewijn Revis van Staatsbosbeheer de samenwerkingsovereenkomst. De dijkverlegging is het resultaat van een samenwerking die moet zorgen voor waterveiligheid in combinatie met een klimaatbuffer en dertien hectare extra riviernatuur langs de IJssel. De waterstandsdaling moet ervoor zorgen dat waterveiligheid wordt gecombineerd met andere doelen, zoals voor natuurontwikkeling en waterkwaliteit. De totale kosten van de dijkverlegging worden geschat op ruim 20 miljoen euro. De ministeries IenW en LNV en de provincies Overijssel en Gelderland betalen mee.
“Verschillende maatschappelijke doelen worden op een klein stukje land in één keer bereikt. Van waterveiligheid tot natuur en van waterkwaliteit tot klimaatadaptatie”, licht bestuurder Breun Breunissen van het waterschap toe.
Een dijkverlegging levert meer ruimte voor de IJssel op dan een dijkversterking. De uiterwaard wordt breder. Dat zorgt voor een minder hoge waterstand op de rivier in tijden van hoge afvoeren. Tegelijkertijd blijft het hoge water langer staan en fungeert de Paddenpol als natuurlijke waterbuffer die water levert aan de natuur in tijden van droogte. De inrichting moet ook zorgen voor een hogere ecologische waterkwaliteit op, met een geul voor vissen. Tevens ontstaat er extra riviernatuur met natte graslanden.

Inrichtingsvoorstel

In 2019 is gestart met nadenken over de inrichting van het nieuwe buitendijkse gebied. De ministeries LNV en IenW, provincie Overijssel, provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben dit uitgewerkt tot een inrichtingsvoorstel voor de dijkverlegging. Hierin werkten ze samen met belangenbehartigers van onder andere natuur, landbouw, recreatie en met omwonenden en plaatselijk belang Herxen. Nu de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend, volgt de stap van het inrichtingsplan naar een uitwerking van een voorlopig en een definitief ontwerp. Naar verwachting gaat in 2023 de schop de grond in en is het in 2027 klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.