Groei werkgelegenheid in Raalte grootste van Overijssel

Ondanks coronacrisis; wethouder Dennis Melenhorst wil graag meer bedrijvenkavels

RAALTE – De werkgelegenheid in de gemeente Raalte is tussen 2018 en eind 2020 met 10,3 procent gestegen. Daarmee heeft de gemeente relatief gezien de sterkste banengroei in de provincie Overijssel. Dat blijkt uit cijfers van het Bedrijven en Instellingen Register Overijssel. En die groei van de werkgelegenheid in Raalte mag, gezien de coronacrisis, best verrassend heten, zo vindt ook wethouder Dennis Melenhorst. Hij stelt zelfs dat het college weer met de raad in gesprek zal moeten over het aantal beschikbare bedrijvenkavels.

“Want ik vraag me af of we, als het in dit tempo doorgaat, wel voldoende kavels hebben”, vertelt hij. “Wel voorzie ik dat de groei in toekomst voorzichtig zal afvlakken. Ook het personeelsgebrek is daarbij een factor van belang. De mentaliteit hier spreekt bedrijven aan, maar om hen te faciliteren, moet er wel voldoende personeel zijn.”
Voor de context nog even wat andere cijfers. In de periode 2010 tot 2018 daalde het aantal banen in de gemeente Raalte nog licht van 16.833 naar 16.329, maar in het begin van het vierde kwartaal van 2020 stond het aantal banen op 18.007. De procentueel sterkst groeiende gemeente (qua werkgelegenheid) na Raalte is Wierden. Daar groeide de werkgelegenheid tussen 2018 en eind 2020 met 7,5 procent. In Olst-Wijhe was de groei in die periode 1,9 procent.

Natuurlijk zijn er ook sectoren waar het minder gaat. Melenhorst wijst naar de horeca en de retail. “En dan met name door het coronajaar. Er is pijn in die sectoren, daar wil ik niet aan voorbij gaan. Ik weet dat sommigen het heel lastig hebben. Maar toch vind ik het goed nieuws dat de Raalter economie over de gehele breedte sterker gegroeid is dan die in de rest van Overijssel.”
Maar waar ligt dat aan? Melenhorst wijst op meerdere factoren. “Wat in elk geval opvalt is dat de werkgelegenheid bij 80 procent van de grotere werkgevers gegroeid is. In bijna alle sectoren dus, behalve de landbouw en de financiële diensten, maar dat zijn landelijke trends. In het verleden trokken bedrijven nog wel eens weg hier, maar dat gebeurt nauwelijks meer. Ja, recentelijk kondigde Veldhuis Media nog aan te vertrekken en eerder ging Veenhuis Machines weg, maar dat is te verklaren door fusies en investeringskosten, die elders door daar al bestaande faciliteiten goedkoper konden dan hier. Gelukkig ligt dat niet aan onze ondernemersvriendelijkheid. Het is in elk geval prettig om te weten dat bedrijven hier graag blijven.”

Jumbo

Daarnaast wijst hij erop dat Raalte ook genoeg mogelijkheden kon bieden aan bedrijven die naar een grotere locatie wilden. Denk aan Pan Oston, Bepacom en Schrijver Stalinrichting. Ook de komst van het nieuwe distributiecentrum van de Jumbo speelde volgens hem een rol in de stijging van de werkgelegenheid. “Daarnaast bestaat er veel interesse van bedrijven van buiten Raalte, alhoewel ik in die gesprekken toch wel een voorzichtige kentering bemerk. We hebben een goed imago, maar nogmaals: bedrijven hechten ook waarde aan de arbeidsmentaliteit van het personeel hier. Maar dat personeel moet je dan wel kunnen bieden. En dat geldt ook voor de kavels.”

Regio Zwolle

Wat hem ook opvalt, is de rol van de Regio Zwolle. “We hebben een aantal zaken samen opgepakt om meer bedrijven te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Kennispoort Zwolle (een stichting die ondernemers helpt bij diverse vraagstukken, red.) en de RegioDeal (een investeringsprogramma, red.). Als je het vergelijkt met andere regio’s wordt er hier veel gebruik van gemaakt.”
Het succes van de Regio Zwolle is deels ook terug te voeren op landelijke trends, zo stelt hij. “Ze zeggen wel eens dat de schil rondom de Randstad wegtrekt. Dat zie je terug in de gemeente Zwolle, daar hebben ze ook best redelijke groeicijfers (5,2 procent, red.), maar bijvoorbeeld ook in Den Bosch. Ik zie die trend alleen niet terug in de cijfers van de gemeente Raalte.”
Al met al overheerst dus de blijdschap, maar Melenhorst waakt ervoor om op de lauweren rusten. “Er is hier nog genoeg waar we aan moeten werken.”

Kader met raster: Nog even geen verhoging reclamebelasting

Melenhorst zei het eerder al: bij de winkeliers is het allemaal wat minder florissant. Daarom acht het Raalter college van B&W het nu niet het juiste moment om de reclamebelasting voor de ondernemers in het Raalter centrum te verhogen. Dat terwijl dat eigenlijk wel nodig is.

In 2016 is Stichting Ondernemersfonds Raalte opgericht. Dit fonds wordt ‘gevuld’ met een deel van de reclamebelasting, die de winkeliers in het Raalter centrum betalen. Daarmee voert het ROV promotionele activiteiten in het Raalter centrum uit. Hiervoor geldt een minimaal streefbedrag van 65.000 euro per jaar. Het andere deel van de reclamebelasting is de eerder vastgelegde bijdrage voor de afschaffing van het betaald parkeren (75.000 euro per jaar).
Tussen 2016 en 2020 blijkt echter de opbrengst van de reclamebelasting licht te zijn gedaald. Dat zorgt ervoor dat er minder overblijft voor het ondernemersfonds: de afgelopen jaren tussen de 1.500 en 3.500 euro per jaar. Minder geld in het fonds betekent dus minder geld voor promotie. De gemeente ging daarover in gesprek met de stichting en het ROV. De ondernemers vinden een bedrag lager dan 65.000 euro niet wenselijk. Maar juist nu, in de coronacrisis, de lasten verhogen is ook geen goed idee, zo was iedereen van mening. Daarom wil het Raalter college voorlopig de boel houden zoals het is. Wel geldt er vanaf 2022 een inflatiecorrectie. En nog een aantekening: de hoogte van de reclamebelasting is gebaseerd op de WOZ-waardes van de panden. Ook die kunnen stijgen. Daarmee hoopt de gemeente het tekort weg te kunnen werken. Het college wil de reclamebelasting in betere tijden alsnog onder de loep nemen.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.