Gemeenteraad Olst-Wijhe stemt in met RES

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft maandag 28 juni ingestemd met de RES 1.0 van West-Overijssel. Hierbij is en blijft de gemeentelijke autonomie bepalend. Dat laatste is door een amendement van het CDA, dat bijna raadsbreed (met uitzondering van GroenLinks) is aangenomen, toegevoegd aan het oorspronkelijke raadsbesluit van afgelopen maandagavond.

In de regionale energiestrategie spreken de elf West-Overijsselse gemeenten af hoeveel duurzame energie zij willen opwekken in 2030. Olst-Wijhe draagt in de RES 1.0 74 GWh bij. Deze hoeveelheid staat ook in de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie die de gemeenteraad in november 2020 vaststelde. Het bod van de gemeente Olst-Wijhe bestaat uit 10 GWh aan zon op (grote) daken, 10 GWh aan zon bij projecten die al in de pijplijn zitten (denk aan de Noordmanshoek) en dan nog 54 GWh aan zon op veld en/of windenergie. Stel dat die 54 GWh zou worden ingevuld met alleen zonne-energie, dan is ongeveer 64 hectare aan zonneveld nodig. Met alleen wind gaat het dan om ongeveer zeven molens van 120 meter of vijf molens van 160 meter.
Wat wind betreft heeft de gemeenteraad nog geen beslissing genomen. De raad nam op maandag 31 mei een motie aan om het onderzoek van het RIVM naar de gezondheidseffecten van windmolens en de uitspraak van de Raad van State over een proces over de geluidsnorm van windturbines af te wachten. Uiterlijk tot 1 januari 2023. Bij de RES 2.0, die in juli 2023 ingediend moet worden, wordt de post voor wind al dan niet ingevuld.
De gemeenteraad behandelde, naast het eerder genoemde amendement van het CDA, nog één amendement en zes moties. Het amendement en vijf van de zes moties werden aangenomen. Het amendement was van het CDA en beoogt ook in de tekst van de RES 1.0 expliciet gemeentelijke autonomie op te nemen. De aangenomen moties gingen over het onderbouwen door het college van het zonbod van Olst-Wijhe aan de RES, het uitwerken van concrete afspraken binnen de samenwerking, zon op nieuw te bouwen gebouwen met industriefuncties, het monitoren van de voortgang van de RES en het streven naar draagvlak in plaats van acceptatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.