Gemeente Raalte helpt schulden zo snel mogelijk aan te pakken

RAALTE – De gemeente Raalte gaat samenwerken met meer partijen om zo snel mogelijk in te grijpen als schulden van inwoners uit de hand dreigen te lopen. Sinds de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is het voor gemeenten makkelijker om al in een vroeg stadium hulp te bieden bij schulden. Raalte werkte eerder al samen met een aantal andere ‘signaalpartners’ zoals SallandWonen en Salland Zorgverzekeringen, maar daar komt nu een flink aantal (veelal) landelijke signaalpartners (nutsbedrijven, verhuurders en andere zorgverzekeraars) bij.

“Betalingsachterstanden kunnen een teken zijn van geldproblemen. Daarom zoeken we als gemeente actief contact. Onze consulenten schuldhulpverlening bieden hulp op maat bij geldzorgen en voorkomen zo samen met de inwoner dat de schulden groter worden”, legt wethouder Gerria Toeter uit. De consulenten schulddienstverlening kijken of er nog financiële regelingen zijn waar inwoners gebruik van kunnen maken. Als het nodig is kunnen ze ook helpen met een traject bij de schuldhulpverlening. De consulenten van de gemeente Raalte zijn te bereiken via info@raalte.nl of telefonisch: 06 239 405 60 (Lilian Hultink) of 06 108 066 56 (Bertha Bonthuis).
Wethouder Gerria Toeter doet tot slot de oproep: “Veel mensen met geldzorgen weten niet dat je al snel hulp kunt vragen. Als je er op tijd bij bent, is drempel minder hoog om aan de slag te gaan met je geldzaken. Geldproblemen zorgen ook voor schaamte. Ik wil iedereen oproepen om zo snel mogelijk aan de bel te trekken zodat je weer grip krijgt op je eigen geldzaken.”
Ook als er nog geen sprake is van schulden, is er binnen de gemeente Raalte hulp beschikbaar. Humanitas Raalte helpt om financiën en administratie op orde te brengen en te houden. Ook geeft de organisatie ondersteuning aan mensen met een minimuminkomen. Kijk hiervoor op staging2.humanitasraalte.nl. Op hstaging2.kr8vanraalte.nl/onderwerp/rondkomen-in-raalte is een overzicht te vinden met de hulp die er is op het gebied van rondkomen.

Wgs

Per 1 januari 2021 is de wetswijzing op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden een wettelijke taak voor gemeenten geworden. Zij hebben de taak om hulp aan te bieden bij betalingsachterstanden en daarover afspraken te maken met schuldeisers van vaste lasten, zoals zorgverzekeraars, energieleveranciers, waterbedrijven en woningcorporaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.