Eerste PAS-melding gelegaliseerd in provincie Overijssel

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft als eerste provincie van het land de plannen van een PAS-melder gelegaliseerd. Daarmee geeft de provincie duidelijkheid of hij wel of niet-vergunningsplichtig is.

In het verleden konden ondernemers die wilden uitbreiden een melding doen voor een zeer kleine toename van stikstofemissie. Door de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 is vastgesteld dat deze kleine toenames vergunningsplichtig waren. In Overijssel gaat het om ongeveer vierhonderd bedrijven die buiten hun schuld om nu een vergunning nodig hebben. Van deze vierhonderd bedrijven hebben daarna bijna driehonderd, voornamelijk agrarische ondernemers, een PAS-melding gedaan voor uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten. Tot 30 april konden ze de benodigde gegevens aanleveren..
Onlangs kregen de PAS-melders een brief van de provincie en minister Schouten. Daarin stond de toezegging van de minister dat zij een proces gaat opstarten om de meldingen legaal te houden. Dat proces is complex en neemt tijd in beslag. In dit proces heeft Overijssel nu landelijk aan de allereerste PAS-melder duidelijkheid gegeven.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Ik ben blij dat we ondernemers die ter goeder trouw hebben gehandeld nu kunnen helpen en onzekerheid kunnen wegnemen. Veel ondernemers wachten al twee jaar op duidelijkheid over of ze nu wel of niet legaal hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren. Dit geeft grote druk op de ondernemersgezinnen, omdat dit onzekerheden oplevert met betrekking tot bijvoorbeeld financiering, bedrijfsoverdracht en handhavingsverzoeken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.