‘Een zwaar jaar, maar ook heel veel geleerd’

.

Roswyde Burgman, directeur van Hoftheater in Raalte blikt terug op seizoen 2020-2021

RAALTE – “Gelukkig wisten we een jaar geleden niet hoe lang het allemaal zou gaan duren rond Covid19; nu kon je elk nieuw probleem apart aanpakken en oplossen” , verzucht Roswyde Burgman, directeur van het Hoftheater in Raalte. Al ziet ze ook veel positieve kanten. “Want we hebben een hoop bijgeleerd. De techniek van livestreams van voorstellingen hebben we nu helemaal onder de knieën. Er is een veel bredere samenwerking met bijvoorbeeld openluchttheater het Lommerrijk in Luttenberg opgestart. En we werken als organisatie veel flexibeler.”

Ze staat op het punt om op een welverdiende vakantie te gaan (“Hopelijk halen we Frankrijk”) maar blikt graag nog even terug op het afgelopen seizoen, zonder twijfel het meest bijzondere sinds haar komst in 2016 naar het Raalter theater. Een zwaar en intensief seizoen, zo heeft ze ervaren.
Wat maakte het seizoen dan zo zwaar, het theater was toch heel vaak gesloten? “Nou, elke keer veranderden de regels. Dan mochten we open, dan moesten we sluiten. En de ene keer met dertig bezoekers maximaal, dan weer op anderhalve meter afstand, dan weer met vijftig of honderd bezoekers. Het kaartje van een bezoeker is natuurlijk het einde van een hele lange keten. Die begint met onderhandelingen met artiesten en impresario’s en gaat dan verder via administratie, techniek, communicatie, kaartverkoop en ontvangst van onze eigen organisatie. Verandert er opeens iets, zoals een nieuwe datum van een voorstelling, dan moet je elke bezoeker informeren. En opnieuw als die dan weer niet kon. Dat zorgde voor veel druk op de organisatie en onze systemen. Plus dat de eigen bedrijfsvoering aangepast moest worden aan die anderhalve meter. Er is een protocol, volgens mij nu al de veertiende versie of zo, maar dat heeft grote gevolgen voor logistiek, voor de medewerkers en vrijwilligers.”
“Daarnaast kost het veel tijd om de overheid, van de gemeente Raalte tot provincie en rijk te overtuigen van het grote belang van steun voor de culturele sector. Ik ben voorzitter van het OKTO (een samenwerking van 19 theaters uit Overijssel, red.) en dan ben je veel tijd kwijt aan lobbywerk. De urgentie daarvan is door corona uiteraard groter geworden. Met soms leuke en verrassende resultaten. Zo hebben we als Hoftheater samen met de Voorveghter in Hardenberg een marketeer kunnen aanstellen. Wij hadden hier niet voldoende uren beschikbaar, zij ook niet maar samen dus wel.”

Flexibeler

Daarnaast is er een samenwerking van tien theaters in de regio Zwolle op het gebied van programmering, marketing, techniek en bedrijfsvoering. ”Die plannen waren er al voor corona, maar zijn toch afgelopen seizoen in een stroomversnelling gekomen.” Maar, zo verzekert ze, het was lang niet allemaal kommer en kwel afgelopen seizoen. “We hebben een hoop bijgeleerd. Neem livestreams van voorstellingen. Die kennis en techniek hebben we nu zelf in huis. We werken ook veel flexibeler. Hier in het theater of vanuit huis maakt niet meer uit. Linksom of rechtsom, we zijn veel flexibeler aan het werk gegaan om elke keer weer oplossingen te vinden.”
“Met het amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg bestond al een samenwerking. Wij deden de kaartverkoop en stemden de programmering op elkaar af. Die samenwerking is flink uitgebreid en dat is heel waardevol. Het theater moest dicht, maar in het Lommerrijk mocht het wel. Een heel goede zaak voor ons, voor het Lommerrijk en voor iedereen in de hele gemeente. Zo kun je toch leuke activiteiten aanbieden. Het is heel bijzonder als je dan de blije reacties van de artiesten en de bezoekers ziet en hoort. Dan besef je pas wat we door die sluitingen gemist hebben.”

Voorbehoud

Voor het nieuwe seizoen 2021-22 is inmiddels een programma opgesteld maar met het nodige voorbehoud. “Als basis gaan we ervan uit dat in de tweede helft van dit jaar de anderhalve-meterregel van kracht blijft. Door de indeling van de zaal en dankzij een slimme medewerker hebben we dan plaats voor 150 tot 170 bezoekers, zeg maar de helft van de capaciteit. Dat is de basis waarvan we uitgaan, ook in de afspraken met artiesten. Worden er meer toeschouwers toegestaan, dan kunnen we dat snel upgraden zeg maar. Dat is namelijk makkelijker dan andersom als er minder bezoekers mogen. Voor de tweede helft van het seizoen vanaf januari hopen we eigenlijk dat alles weer normaal is.”

Geleidelijk

Burgman heeft ook nagedacht over toegangstesten en QR-codes voor gevaccineerden, maar twijfelt of dat zinvol is. “Ik weet niet of Raaltenaren voor een theaterbezoek zich eerst willen laten testen. Je moet dan eerst naar Zwolle, dacht ik. Ik denk niet dat zoiets de goede keuze is voor ons.”
Waar in het verleden de start van de kaartverkoop in het voorjaar met veel publicitair geweld verliep, gaat dat nu rustiger. “Een groot deel van de voorstellingen komend seizoen is natuurlijk doorgeschoven uit het afgelopen seizoen. Op onze site zijn kaarten voor veel voorstellingen gewoon te koop en daar komen komende maanden nieuwe voorstellingen bij. Natuurlijk blijft die voorverkoop enorm belangrijk. In voorgaande jaren werd dan zo’n 65 procent van alle kaarten verkocht, maar nu gaat het meer geleidelijk. Dat hebben we ook geleerd afgelopen jaar; we zijn een stuk flexibeler geworden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.