De blijdschap was groot en dus ook de druk op het Stöppelhaenebestuur

(Opinie/analyse)

RAALTE – Massaal werd vorige week in Raalte het bericht op de sociale media gedeeld; eind augustus gaat Stöppelhaene 2021 door, zij het in aangepaste vorm. De vreugde is enorm, gezien de vele blije en positieve reacties. Het vieren van Stöppelhaene is diep geworteld in de Raalter en Sallandse bewoners.

De druk op het bestuur van het Sallands Oogstfeest was afgelopen weken dan ook bijna net zo snel gestegen als de besmettingscijfers van Covid19 daalden. Nog een jaar zonder Stöppelhaene, daar zouden velen enorme moeite mee hebben. Zeker nu her en der in het land (en ook in Salland) weer de nodige festivals wel doorgaan. En waar Stöppelhaene staat kun je ook Pompdagen, Diekdagen of het Luttenbergs Feest (die laatste heeft recentelijk ook aangegeven ervoor te gaan, red.) invullen. Waarbij echte tentfeesten het wat makkelijker zullen hebben dan de grotere feesten die door een heel dorp gehouden worden.
Met de keuze voor een aangepast Sallands Oogstfeest heeft het bestuur voorlopig de juiste keuze gemaakt. Er kan helaas heel veel niet doorgaan, van corso tot cabaretavond, terwijl het Stoppelveld (Domineeskamp) vier dagen lang een afgesloten festivalterrein is. Alleen toegang met een vaccinatie- of testbewijs in combinatie met legitimatie. Afgelopen weken doken al de eerste signalen op dat her en der valse bewijzen te koop zijn, maar dat zal niet het grootste probleem zijn. Organisatorisch heeft het werken met een afgesloten festivalterrein de nodige gevolgen, maar dat is op te lossen. Ervaring met de donderdagavond, de enige avond dat er entree betaald moet worden, is er genoeg, nu nog de extra menskracht. Die is er hard nodig want er zullen ongetwijfeld stevige discussies bij de entreepoorten zijn over zin en onzin van testen en vaccineren.
Veel groter zullen de gevolgen zijn voor de eigen sfeer van het oogstfeest. Geen Sallandse Boer of Oogstkoningin waarschijnlijk, maar ook geen corso of blaasfestival. Kan de populaire Boerendag wel? Hoe gaat het met de populaire bingo of de kinderactiviteiten? Hoe zorg je voor de veiligheid van de vele vrijwilligers? Moeten die ook gevaccineerd zijn of een testbewijs ergens buiten Raalte gaan halen? Moet je dat (of kun je dat) ook voor de vrijwilligers controleren?
Heel veel bezoekers van Stöppelhaene komen graag een kijkje nemen op het Stoppelveld, genieten daar kortere of langere tijd en gaan dan een terrasje of een restaurant in het dorp opzoeken. Dat ongedwongen rondslenteren gaat voor een deel verloren met toegangscontrole van een afgesloten terrein.

Terrassen

Het grootste probleem wordt echter; wat gaat er in het dorp zelf gebeuren? De terrassen mogen open (volgens regels die nu al amper meer gehandhaafd worden), maar livemuziek op de Plas en Markt of de terrassen van de Gouverneur, de Zwaan en Laurel’s zal een probleem worden. Of dat moeten ook afgesloten terreinen en terrassen worden. Die kans is gezien de hoge extra kosten (afzettingen, controles) minimaal. Maar wat als er duizenden bezoekers zaterdagmiddag door het dorp wandelen, al dan niet op zoek naar iets te drinken of te eten? Het is in de buitenlucht, dus eigenlijk geldt dan alleen die anderhalve meter afstand. Maar wie Stöppelhaene kent, weet dat zoiets onhaalbaar is. Moet dan het centrum verboden terrein worden? Een halve eeuw geleden werd op donderdag tijdens het oogstcorso het hele centrum van Raalte afgesloten en moest er een (bescheiden) entree worden betaald. Dat leverde toen zoveel gemopper en protesten op dat het na enkele jaren weer van de baan was. Sinds die tijd zijn we nog een stuk mondiger dan nu geworden.

Politie

Achter de schermen wordt ongetwijfeld druk overlegd tussen de Raalter horeca en burgemeester Dadema die over de openbare orde gaat; hoe leid je dit allemaal in goede en veilige banen? Ook de horeca kan na een slechte coronatijd wel wat extra inkomsten gebruiken. Gelukkig is er weinig politie nodig, het aantal incidenten tijdens Stöppelhaene is altijd minimaal, want die heeft al aangekondigd dat komende maanden de gemaakte corona-overuren opgenomen moeten worden.
Ook Stöppelhaene heeft natuurlijk geen antwoorden op wat er eind augustus in het dorp zelf kan en mag. De nu gemaakte keuze voor een afgesloten terrein met toegangscontrole is op dit moment de best mogelijke. Dat de sfeer anders dan gebruikelijk zal zijn, meer een vierdaags muziekfestival op een eigen terrein, wordt daarbij op de koop toe genomen. Weer een jaartje overslaan zou nog veel slechter zijn; voor de vrijwilligers, voor de kas van de stichting en voor de Raaltenaren zelf.

Risico

Het is goed dat het bestuur duidelijk stelt dat in 2022 de bekende programmaonderdelen weer terug komen conform de traditie van tientallen jaren. Bij dat alles is de verwachting dat de situatie weer normaal is en blijft. Gezien de hoge vaccinatiegraad en -bereidheid in Salland is de kans klein (maar niet helemaal afwezig) dat de besmettingscijfers dankzij nieuwe varianten weer stijgen. Dat risico is in ieder geval klein genoeg om te nemen. Bovendien is het Stöppelhaenebestuur slim genoeg om zich daar tegen in te dekken door zo nodig gebruik te maken van overheidssteun.

Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.