Aanleg zonneweide Torenallee van start

RAALTE/HEETEN – Endona is gestart met de aanleg van de zonneweide Torenallee in Raalte. De eerste contouren zijn al zichtbaar. Aan de Wijheseweg 7 in Raalte ter hoogte van de afslag Hogeweg is een aarden wal rondom het nog aan te brengen zonneveld gemaakt. De naam Torenallee komt uit een historisch veldnamen boekje van Herman Hannink.

Binnenkort starten de eerste werkzaamheden voor de zonnepaneleninstallatie. De fundering/palen voor het compactstation wordt geplaatst zodat de groene stroom straks het netwerk van Enexis op kan. Vervolgens zal de bouwplaats gereed gemaakt worden en komt er een hek aan de binnenzijde van de wal. Begin september zal de draagconstructie geplaatst worden en als alles goed gaat worden de zonnepanelen medio oktober erop gemonteerd zodat het park eind november, begin december daadwerkelijk stroom kan leveren. Er kunnen ongeveer 875 huishoudens worden voorzien van 100 procent groene stroom.
Energiecoöperatie Endona is al bijna twee jaar bezig met dit plan. De aanbesteding is samen met Coöperatie Goed veur Mekare uit Wijhe en Stichting IJssellandschap gedaan om een inkoopvoordeel te behalen. De aanbesteding voor de drie zonneparken is vergund aan B&W Energy en de begeleiding wordt gedaan door Escozon uit Heeten.
Het Energie Fonds Overijssel financiert een groot deel van de investering. Daarnaast zal een deel van de financiering door bewoners moeten worden ingebracht. Inwoners van de gemeente Raalte kunnen financieel participeren in het park. In het najaar zal Endona starten met de informatievoorziening.

Ondersteuning

Iedereen kan via staging2.endona.nl klant worden van Endona en de uitvoering en levering wordt gedaan door Energie van Ons. Dat is ook een Nederlandse coöperatie die namens veel kleine en grote lokale initiatieven de energie verkoopt aan iedereen in Nederland.
Van de opbrengst uit de Zonneweide Torenallee worden lokaal sociaal maatschappelijke doelen ondersteund. Op dezelfde manier als dit in Heeten ook gebeurt. Participanten, maar ook omwonenden, organisaties, verenigingen en andere partijen kunnen zelf met voorstellen komen en participanten kunnen mee stemmen over de bestemming. Zo gaat er geen geld naar de landelijk opererende projectontwikkelaars met financiers in het buitenland en blijft de Zonneweide Torenallee voor 100 procent in lokaal eigendom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.