Vroeger in Salland: de aanloop naar het ziekenhuis in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de aanloop naar de bouw van het ziekenhuis in Raalte (op de plek van Angeli Custodes). Daarvoor werd in maart 1931 de eerste steen gelegd.

Pastoor Cornelis Pas van de parochie Heilige Kruisverheffing gaf in 1857 het kerkbestuur opdracht om het huis met tuin van de overleden notaris Fortuyn aan de Herenstraat te kopen. De kerk werd voor de som van 9.602 gulden eigenaar van het huis en de tuin. De bedoeling was het te gaan verbouwen tot ‘liefdesgesticht’, waar kinderen Katholiek onderwijs zouden krijgen en zieke en oude mensen konden worden verzorgd. Op 6 oktober van hetzelfde jaar namen drie zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid, hun intrek in het nieuwe gesticht. De officiële stichtingsdatum is 24 juni 1858. Het gesticht werd door bisschop monseigneur Zwijsen (oprichter van de Congregatie) onder de bescherming gesteld van de Heilige Engelbewaarders, in het Latijn is dat Angeli Custodes. In de loop der jaren groeide het aantal zusters en werd het gesticht herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. De eerste 40 jaar waren de zusters hoofdzakelijk actief in het onderwijs, maar behalve zieken, namen ook ouden van dagen, armen en hulpbehoevenden hun toevlucht in het gesticht en door de jaren werden de taken voor de zusters talrijker. Toen een aantal zieken en ouden van dagen moest worden afgewezen omdat er geen ruimte meer was, werd in 1902 een nieuwe school geopend in het Sint Bernardusgebouw aan de Kerkstraat. De oorspronkelijke school aan de Herenstraat kreeg een nieuwe bestemming. Na een opknapbeurt werd er een slaapzaal voor oude vrouwen ingericht. In augustus van dat jaar werden de eerste vijf arme vrouwen daar opgevangen. In januari 1903 was ook een speciaal ingerichte kamer voor een zieke in gebruik. In 1904 konden de eerste bejaarde mannen worden opgenomen en werd ook de eerste operatie uitgevoerd. In 1906 werden plannen gemaakt tot stichting van een nieuw zieken- en verzorgingshuis, maar bij het vertrek van Pastoor Nagels belandden deze plannen in het archief waar ze vele jaren bleven liggen.
Aan het eind van de jaren twintig van de twintigste eeuw stelden de gezusters Van Dam hun met veel grond omringde villa ‘Casa Blanca’ beschikbaar om er een nieuw Liefdegesticht te bouwen. Maar daarover de volgende keer.Foto (archief Historische Vereniging Raalte e.o.): Villa Casa Blanca stond op de hoek van de Wijheseweg (nu Burgemeester Kerssemakersstraat ofwel BK-straat) en het Scheper-Harmsdiekie (nu Hofstedelaan). In maart 1931 werd hier de eerste steen gelegd voor de bouw van een nieuw ziekenhuis en verzorgingshuis, inclusief klooster en kapel voor de zusters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.