Vier Sallandse projecten van start met Leaderbijdrage

REGIO – Vier projecten in Salland kunnen van start met een eenmalige Leaderbijdrage van de Europese Unie, provincie Overijssel en de betreffende gemeenten. Het gaat om het melkfabriekproject van melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst en restauranthouder Leon Ripperda uit Den Nul; een virtual reality-ervaring van Platform Techniek Salland, een zintuigenpad bij Overkempe in Olst en boerderij- en brouwerijplannen van Nieuw Sion.

Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst en restauranthouder Leon Ripperda uit Den Nul willen melk, karnemelk, yoghurt, kefir en roomboter verkopen aan de lokale horeca, bakkerijen en later ook bijvoorbeeld aan scholen en de zorgsector. De melk komt van MRIJ-koeien die op natuurlijk grasland grazen. Deze ‘Zuivel van Salland’ legt een korte route af van koe naar consument. Doordat er geen tussenhandel is, ontvangt de agrariër een betere prijs voor zijn producten. De ondernemers willen op termijn een arbeidsplek creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van 100.000 euro (50 procent EU, 25 procent provincie Overijssel en 25 procent gemeente Olst-Wijhe).
Platform Techniek Salland gaat van vijftien technische bedrijven uit Salland een Virtual Reality (VR) bedrijfservaring maken en deze via een online platform aanbieden aan leerlingen. Het doel is door middel van VR-bedrijfservaringen leerlingen een realistisch en positief beeld te laten vormen van de technische sector in Salland. Dit nemen de leerlingen mee in hun studie- en beroepsoriëntatie en draagt bij aan een positief imago van het werken in de technische sector. Op het platform krijgen leerlingen na het invullen van een quiz een top drie voorgeschoteld van bedrijven die bij hun interesses past. Ook dit project ontvangt een Leaderbijdrage van 100.000 euro (50 procent EU, 25 procent provincie Overijssel en 25 procent gemeente Raalte en Olst-Wijhe).

Zintuigenpad

Overkempe, een onderdeel van DeSeizoenen, is een woon- werkgemeenschap waar mensen met een verstandelijke handicap én talenten het dagelijkse leven delen. De bewoners van Overkempe hebben al langer een wens om een zintuigenpad aan te leggen dat openbaar toegankelijk is voor iedereen die wil genieten van een afwisselend stukje natuur en cultuur. De deelnemers komen onder andere langs een fluistersteen, een meditatieve plek met inheemse planten, een kabbelend beekje, een bijenstal, klankobjecten, een lachspiegel, een pluktuin, het erf van de boerderij, de bedden met biologische groenten en een vistrap. Wisselende kunsttentoonstellingen in combinatie met diverse landschapselementen en educatie op het gebied van water vormen een integraal onderdeel van het geheel. Het pad wordt (semi) verhard, zodat het ook geschikt is voor minder validen. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van 40.212 euro (50 procent EU, 25 procent provincie Overijssel en 25 procent gemeente Olst-Wijhe).

Brouwerij

De voormalige abdij Sion had 150 jaar lang een florerend boerenbedrijf. Nieuw Sion wil de oude boerderijfunctie op een eigentijdse manier herstellen door te investeren in een grote groentetuin met kas en een ambachtelijke kloosterboerderijbrouwerij. Het klooster bereidt de maaltijden voor gasten met groenten van eigen grond. Wat over is van de oogst wordt verkocht aan derden. Met de investering in een kleinschalige ambachtelijke bierbrouwerij wil Nieuw Sion kloosterbieren brouwen, waarvan de grondstoffen (gerst, tarwe, rogge en hop) op eigen land of door akkerbouwers in de directe omgeving van het klooster worden verbouwd. Het restproduct dat voortkomt uit het brouwproces (bierbostel) gaat als veevoer naar omliggende melkveehouders. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van 100.000 euro (50 procent EU, 25 procent provincie Overijssel en 25 procent gemeente Deventer).

Voorwaarde voor alle Leaderprojecten is dat de initiatiefnemers zelf een even hoog bedrag aan private gelden in het project investeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.