Veelzijdig kunstenaar Teun de Haan overleden

WIJHE/RAALTE – Een zeer veelzijdige kunstenaar, actief op heel veel terreinen en zeer betrokken bij het landschap en bewoners van Salland, zo kan de vorige week vrijdag op 77-jarige leeftijd in Wijhe overleden Teun de Haan het beste worden omschreven. Teun de Haan werd op 6 maart 1944 aan de Grotestraat in Raalte geboren, maar woonde en werkte al jaren in Wijhe.

Hij volgde in zijn jonge jaren een opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede. “Toen ik 15 jaar zeiden ze dat ik wel mooi kon tekenen”, zo vertelde hij enkele jaren geleden in een interview met RTV Raalte. In Enschede deed ik grafische vormgeving, maar daarnaast ook beeldhouwen en schilderen. En zelfs mode vond ik leuk.” Hij omschreef zijn heel eigen stijl van werken als ‘magisch realisme’. “Dat is een weergave van een schijnbare werkelijkheid. Het zijn eenvoudige gebeurtenissen maar met kleine details die het een heel andere lading geven.”
Zijn werk is zeer veelzijdig: pentekeningen, illustraties, miniaturen, grafiek, beeldhouwwerk, maar ook schreef hij columns en korte verhalen. Die gaan onder meer over vroegere dorpsfiguren in Raalte en over weidevogels. Ook schreef hij een roman over het Oostblok ten tijde van de ‘Wende’ in 1989. Verder maakte hij al in de jaren 70 en 80 cartoons en spotprenten voor het toenmalige Overijssels Dagblad over bijvoorbeeld de door hem (en vele anderen) betreurde plannen voor een groot recreatiesteunpunt in Ramele (dat er nooit kwam). In Raalte gaf hij onder meer lessen schilderen en handenarbeid op de vroegere MAVO Salland.
Een van zijn bekendste werken is ‘De Molenman’, een beeld in brons uit 2006 op het Muldersplein in Boskamp. Het beeld met de tekst ‘De Hemel geeft/Wie vangt die heeft’ werd gemaakt in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe en houdt de herinnering levend aan de twee vroegere molens in het dorp. In Raalte werkte hij mee aan enkele acties voor goede doelen. Zo tekende hij onder meer de Plaskerk (voordat de toren verhoogd werd). De opbrengst van die pentekeningen ging dan naar de Rotary-actie ‘Sallandse kinderen in de Knel’ en Raalte voor Roemenië.

Etiketten

Afgelopen jaren verzorgde hij sfeervolle pentekeningen in het blad Roalter Wind. Tijdens Cult Raalte in augustus 2018 was (een deel van zijn) werk nog te bewonderen in de etalages in het dorp.
Teun de Haan tekende vroeger ook de bekende geelzwarte etiketten van onder meer de Jacoba en Beerenburg van Woolderink. Toen de eerste flessen Woolderink Berenburg na een jarenlange stop enkele weken geleden weer in Raalte arriveerden, was hij dan ook uitgenodigd. Helaas liet zijn slechte gezondheid dat toen al niet meer toe.
Op zijn eigen Facebookpagina verzorgde Teun de Haan afgelopen jaren een bijzondere selectie uit zijn veelzijdige werk van de afgelopen decennia. Op 3 juni was als laatste post de pentekening ‘De Ekster’ uit 2011 te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.