Twijfels rond toegangscontroles en afgesloten feestterreinen

Organisatoren Pompdagen, Stöppelhaene en Diekdaegen gaan voor mooie zomer 2021

HEINO/RAALTE/WIJHE – Wat kan er, wat kan er niet, wat mag er en wat moet er? De voorzitters van drie grote Sallandse feesten, Gerben Korten van de Heinose Pompdagen, Paul Wittenhorst van Stöppelhaene in Raalte en Jeroen Demmers van de Wiejese Diekdaegen, worstelen met die vragen nu de coronabeperkingen op hun einde lijken te lopen. “Iedereen roept en schrijft wel van alles over al die krantenkoppen met versoepelingen, maar daaronder staan nog allerlei regeltjes waar wij rekening mee moeten houden.” Vooral de regels rond toegangscontroles bij publieksevenementen maken het er niet makkelijker op.

Stichting Heija, de organisatie van de Heinose Pompdagen, dit jaar van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus, was al eerder duidelijk op de eigen site: “De Pompdagen in de dorpskern zoals we die gewend zijn, kunnen niet door gaan.” Voorzitter Gerben Korten: “De charme en de kracht van de Pompdagen is dat het een feest in de dorpskern is waarbij we heel goed samenwerken met de vier horecazaken. Cruciaal voor het wel of niet doorgaan is vooral het toegangsbeleid. We denken niet dat we het centrum van Heino kunnen afsluiten. Dat is door de vele toegangswegen moeilijk en de middenstand zal er niet blij mee zijn. Afsluiten is dus niet realistisch en die wens is er ook niet bij ons.”
Heel bewust koos Korten met zijn mensen er daarom voor om vroegtijdig te melden dat de Pompdagen in de ‘oude’ opzet ook dit jaar nog niet kunnen: “Natuurlijk kun je erop gokken dat er tegen die tijd veel meer mag, maar dat risico wilden we niet nemen.” Wel wordt er nagedacht om een afgesloten terrein in te richten. “Nee, niet de Hof van Rakhorst, die is te klein, maar we zijn bezig met een ander terrein. Met dan een aangepast programma.”
Wel heeft Korten wat moeite met de waarschijnlijk nog verplichte toegangscontrole; gevaccineerd of getest. “De Pompdagen zijn er voor iedereen, jong en oud. Als dan een jongen van 17 uit Heino die nog niet gevaccineerd is, eerst voor een verplichte test naar Zwolle of zo te gaan, dan kun je je afvragen of dat bij ons feest past. Het moet leuk blijven natuurlijk, maar ook ik heb nog geen pasklare antwoorden.”

Minder sceptisch

Voor zijn collega-voorzitter Paul Wittenhorst van het Sallands Oogstfeest Stöppelhaene (woensdag 25 tot en met zondag 29 augustus) ligt de situatie iets anders. Het Stoppelveld (Domineeskamp) kan afgesloten worden zoals bijvoorbeeld op de donderdagavond al vele jaren gebeurt. “In principe willen we er dan ook voor gaan. Wat dat betreft ben ik nu minder sceptisch dan een tijdje terug. Een afgesloten terrein betekent wel extra kosten, bijvoorbeeld voor toegangscontrole en beveiliging.”
Volgens Wittenhorst is nu al duidelijk dat in ieder geval het traditionele corso niet door kan gaan. “De wagenbouwers hadden dan al begin dit jaar van start moeten gaan.” Ook over het blaasfestival op zaterdag in het hele dorp bestaan sterke twijfels. “Een ander verhaal zijn de activiteiten op het af te sluiten Stoppelveld met toegangscontrole. Zoals de optredens van bands die vorig jaar zouden komen, maar misschien ook de razend populaire bingo of de Sallandse Cabaretavond. Voor ons als bestuur zijn het in ieder geval hele spannende weken. Eind deze week hopen we een voorlopig en aangepast programma voor Stöppelhaene 2021 te kunnen presenteren.”

Geen zekerheid

Zowel Wittenhorst als Korten zijn erg blij met de positieve opstelling van de gemeente Raalte waar in deze weken veel en intensief contact mee is. Dat gevoel wordt gedeeld door voorzitter Jeroen Demmers van de organiserende stichting Kulturele Evenementen Wijhe (SKEW) van de Wiejese Diekdaegen (2, 3, 4 en 5 september). Uiteraard heeft Demmers het dan over de gemeente Olst-Wijhe. De situatie in Wijhe is net wat anders dan in Heino en Raalte, zo denkt Demmers; “We zijn net weer een paar weken later. Ergens hopen we dat in september alle evenementen zonder verdere restricties gehouden mogen worden. Dat betekent dan dus Diekdaegen in de oude, vertrouwde vorm zoals in 2019. Tenminste, als alles zo goed blijft gaan met Covid zoals nu. Zekerheid heb je natuurlijk nooit helemaal. De voorbereidingen zijn daarom in volle gang. We houden daarbij rekening met de mogelijkheid dat er in september nog restricties zullen zijn. Normaal zijn de Diekdaegen in de Langstraat, het park en het Van Dedemsplein. Zo nodig en als het moet kunnen we het park en het Van Dedemsplein afsluiten, al wordt dan het programma kleiner. Dat is dus een mogelijkheid waar we rekening mee houden, maar uiteraard liever niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.