Subsidie voor werkgroep gierzwaluwen IVN Raalte

RAALTE – De werkgroep Gierzwaluwen van IVN Raalte heeft van de gemeente een subsidie van 1.000 euro gekregen. Met het geld zijn 25 speciale nestkasten van de houtwerkplaats van de Parabool besteld. Een deel is inmiddels geplaatst door werkgroepleden Jan van Dam en Hugo Sterkman. Het andere deel hopen ze eind juni te krijgen.

De werkgroep maakt al jarenlang een inventarisatie van het aantal gierzwaluwen en de broedlocaties van de vogel in de gemeente. De eerste gierzwaluwen arriveren rond 1 mei waarna de vogels weer het oude nest opzoeken. De vogels broeden veelal onder dakpannen, in spleten en kieren van oude gebouwen en soms in specifieke nestkasten. Het broedseizoen duurt tot ongeveer begin augustus, waarna de vogels en hun jongen terugkeren naar het zuidelijke gedeelte van Afrika. “Het valt ons op dat deze wettelijk beschermde vogelsoort in bepaalde delen van Raalte onder druk staat door toenemende bebouwing, verbouwingen en isolatiewerkzaamheden van gebouwen en huizen. Daardoor gaat veel nestgelegenheid verloren, waardoor de populatie van deze bijzonder interessante en nuttige vogel kleiner wordt”, zo melden Van Dam en Sterkman.
De afgelopen maanden, voorafgaand aan het broedseizoen, zijn de twee regelmatig op stap geweest in de gemeente om naar geschikte plaatsen voor nestkasten voor de gierzwaluw te zoeken. “Van belang hierbij waren onder andere de locatie, de hoogte en vrije ruimte. We hebben de eigenaren van de desbetreffende huizen gevraagd of zij geïnteresseerd waren in plaatsing van deze nestkasten die we gratis ter beschikking stellen. We zijn de gemeente zeer erkentelijk voor de bijdrage.”

Jan van Dam en Hugo Sterkman met nestkast op goodwill-tocht. Foto: M.J. van Beurden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.