Rem op mogelijke komst windmolens in Olst-Wijhe

Gemeenteraad ook akkoord met locatie voor nieuw kindcentrum in Wijhe

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft de rem gezet op de mogelijke komst van windmolens in de gemeente. Een motie van CDA, VVD en PvdA om initiatieven voor windenergie niet eerder te laten starten dan 1 januari 2023 werd vorige week maandag door een meerderheid van de raad aangenomen. De fracties van GroenLinks en D66 stemden tegen, Gemeentebelangen voor. Samen met de indieners was dit een ruime meerderheid.

Met de motie wilden CDA, VVD en PvdA bewerkstelligen dat eerst de uitkomsten van een onderzoek van het RIVM naar gezondheidseffecten van windturbinegeluid en een uitspraak van de Raad van State over de geluidsnorm voor windturbines worden afgewacht.
Er gebeurde meer die avond. Zo ging de raad unaniem akkoord met de locatie voor het nieuwe kindcentrum in Wijhe. De toekomstige plek voor de gefuseerde scholen van Mijnplein en De Mare (De Wije) is de SPOC-locatie. Daar gaan de twee basisscholen en kinderopvang de Bieënkorf samenwerken. Het is de bedoeling dat kinderen uit Wijhe en Boerhaar met ingang van schooljaar 2024-2025 naar het nieuwe kindcentrum kunnen. Overigens moet de raad nog wel besluiten over de benodigde investering van 10,4 miljoen. Dat gebeurt op 5 juli bij de besluitvorming over de kadernota. Het genoemde bedrag is inclusief de aanpassingen die nodig zijn in de openbare ruimte en het sportpark.
De raad gaf aan het belangrijk te vinden dat dit budget niet overschreden gaat worden. De raad uitte verder zorgen over de leefbaarheid op de Boerhaar waar straks de school zal verdwijnen. Ook de consequenties die dit kan hebben voor buurthuis Pinokkio worden zwaar gevoeld. De raadsleden benadrukten ook nog het belangrijk te vinden dat er oog blijft voor veiligheid en kleinschaligheid.

Dienstverlening

Tijdens de raadsvergadering kwam ook het onderzoek van de Rekenkamercommissie Olst-Wijhe over de digitale dienstverlening van de gemeente aan de orde. Daaruit blijkt dat de gemeente aansluit bij de landelijke richtlijnen en wettelijke verplichtingen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Het nog verder digitaliseren van de dienstverlening kan echter nog wel een efficiency-voordeel opleveren. Daarnaast concludeert de commissie dat samenwerking, onder andere met Deventer en Raalte de gemeente helpt in de uitvoering. De Rekenkamercommissie geeft een aantal aanbevelingen over onder andere het beter in beeld brengen van de klanttevredenheid. Daarnaast zegt de commissie dat de gemeente een bewustere afweging zou kunnen maken in de kanalen (balies, website e.d.) waarlangs de inwoners diensten kunnen afnemen. En daarbij zou nog beter gebruik gemaakt kunnen worden van de digitale mogelijkheden. Een specifieke aanbeveling voor de raad is te zorgen dat het ambitieniveau van de gemeente ook zichtbaar wordt in de uitvoering. Hier kon de raad zich in vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.