Raalte blijft voorzichtig qua windambities

Regionale Energie Strategie voorgelegd aan gemeenteraden in West-Overijssel

RAALTE – De gemeente Raalte wil in 2030 de elektriciteitsvraag van de gebouwde omgeving in eigen gemeente nagenoeg 100 procent duurzaam opwekken. Dit legt Raalte samen met de energieregio West-Overijssel vast in de Regionale Energiestrategie (RES). Die is inmiddels voorgelegd aan de gemeenteraden van de betrokken elf gemeenten (waaronder Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen, Deventer, Ommen en Zwolle).

De gemeenteraad van Raalte bespreekt de RES in een rond-de-tafel-gesprek op donderdag 10 juni. Op woensdag 16 juni is er bovendien een webinar over de RES. De gemeenteraad van Olst-Wijhe buigt zich op maandag 14 juni over de RES (aanvang is om 20.00 uur). Op 28 juni volgt het besluit.
De ambitie van energieregio West-Overijssel is recentelijk aangepast. Daar waar eerder werd ingezet op 40 procent wind en 60 procent zon, is dat nu andersom. Op dit moment werkt de gemeente Raalte aan richtlijnen voor de plaatsing van windmolens. Maar, zo stelt wethouder Frank Niens ook: “Zo maar even 60 procent wind ligt hier niet erg voor de hand. Er zijn andere gemeenten die daar meer ruimtelijke mogelijkheden voor hebben.”
Inmiddels heeft Raalte twee werkkaarten op haar website geplaatst waarop alle gebieden die afvallen in beeld zijn gebracht: een voor de dorpsmolens (maximale tiphoogte 100 meter) en een voor hoge molens (maximaal 210 meter). Er gelden namelijk nogal wat ‘belemmeringen’ voor windmolens. Denk bijvoorbeeld aan de dorpsgrenzen (molens moeten er afhankelijk van het type circa 400 meter vanaf staan); de aanwezigheid van spoorlijnen, hoogspanninglijnen en hoofdwegen; de minimale afstand tot woningen (250 meter voor dorpsmolens) en de aanwezigheid van natuurgebieden en beschermde soorten.
Maar ook vloeit uit de kaarten voort waar windmolens dan eventueel wél mogelijk zijn. Wat de dorpsmolens betreft, liggen er overal in het buitengebied en om elke kern wel mogelijke locaties (in de hele gemeente tientallen); voor de hoge molens zijn het er wat minder. Wel valt op dat er in het gebied tussen Raalte, Heeten en Wesepe meerdere locaties in aanmerking komen voor hoge molens (en dus ook dorpsmolens). Dat geldt ook voor het gebied tussen de driehoek Raalte, Heino en Lemelerveld. Wat de hoge molens betreft liggen er ook mogelijk geschikte locaties bij Laag Zuthem, ten noordoosten van Heino (richting Dalfsen), tussen Mariënheem en Luttenberg en ten zuiden van Heeten.

Denkrichting

Vooralsnog zet de gemeente Raalte in op 64 hectare zon op dak, 50 hectare aan zon op veld (zonneparken) en daarnaast wind: bijvoorbeeld ongeveer vier dorpsmolens of één hoge molen. Die mix is overigens nog gebaseerd op de oude ambitie. Als Raalte zich conformeert aan de nieuwe doelstellingen, dus meer wind en minder zon (daarover mag de gemeente overigens zelf beslissen), dan verandert dat de zaak en kun je naast circa 50 hectare aan zonnepanelen denken aan óf vijf hoge molens óf circa dertig dorpsmolens (of allerlei tussenvormen daarvan).
De gemeente Olst-Wijhe heeft een bod gedaan van 74 GWh. Dat bestaat uit 10 GWh aan zon op (grote) daken, 10 GWh aan zon bij projecten die al in de pijplijn zitten (denk aan de Noordmanshoek) en dan nog 54 GWh aan zon op veld en/of windenergie. Stel dat die 54 GWh zou worden ingevuld met alleen zonne-energie, dan is ongeveer 64 hectare aan zonneveld nodig. Met alleen wind gaat het dan om ongeveer zeven molens van 120 meter of vijf molens van 160 meter.
Hoe de uiteindelijke verhouding eruit gaat zien wordt uitgewerkt richting de RES 2.0. De RES wordt overigens elke twee jaar herijkt. Zo blijft er volop ruimte om plannen aan te scherpen en eventuele nieuwe ontwikkelingen of technieken een plek te geven in de West-Overijsselse energiestrategie.

Stap voor stap

Zeggenschap, opbrengsten voor de gemeenschap en eerlijke verdeling van de lusten en lasten zijn belangrijke thema’s. “We zien dat lokale energie-initiatieven in de dorpen opstaan”, zo schrijft de gemeente Raalte in een persbericht. “Groepen inwoners en ondernemers die met elkaar willen gaan staan om duurzame energie ook in hun dorp een plekje te geven. Daarbij is het motto: ‘We doen het met elkaar en voor elkaar’. Als gemeente ondersteunen we deze lokale energie-initiatieven door kennis te delen en een netwerk op te bouwen in de regio met onder andere inwoners, ondernemers en ervaringsdeskundigen.”
Bart Jaspers Faijer, wethouder van Ommen en covoorzitter van de RES-regio West-Overijssel: “Op dit moment is ongeveer 20 procent van onze ambitie gerealiseerd en zijn er concrete plannen voor nog eens 20 procent. Voor de overige 60 procent moeten we samen nog plannen uitwerken. Dat doen we de komende jaren, stap voor stap.”

Zie verder staging2.raalte.nl/samenduurzaam. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor het webinar op 16 juni waarin de RES van West-Overijssel wordt toegelicht. Ook het rond-de-tafelgesprek van 10 juni kan online worden gevolgd.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.