‘Provincie en Rijk aan zet inzake veiligheid N35 bij Mariënheem’

Impasse duurt voort; Plaatselijk Belang denkt er wel over om gesprekken op termijn weer op te pakken

RAALTE – De provincie en het Rijk zijn nu aan zet om de gesprekken over de N35 bij Mariënheem weer op te pakken. Dat is de mening van wethouder Wout Wagenmans en Plaatselijk Belang Mariënheem. De impasse duurt voort: PB praat momenteel uit protest niet meer met de provincie en het Rijk. Die trokken eerder de steun voor de aanleg van twee bajonetkruisingen bij het dorp in. Dit in verband met de kostenefficiency.

Waarom miljoenen neerleggen voor de veiligheid op de korte termijn als er op de lange termijn een rondweg komt, dat is zo ongeveer in het kort de redenatie. PB Mariënheem is het daar echter niet mee eens. En ook het Raalter college, dat nog steeds van mening blijft dat investeringen in de verkeersveiligheid bij Mariënheem op de kortere termijn verantwoord zijn, is niet blij. Daarnaast is ook een deel van Provinciale Staten het er niet helemaal mee eens. Die willen sowieso dat de bajonetkruising aan de oostzijde van Mariënheem wel aangelegd wordt. “Ten behoeve van de verkeersveiligheid en de ontsluiting van ’t Fiester”, meldt Gerard Nij Bijvank van de verkeerscommissie van PB Mariënheem. “Die ontsluiting is voor ons cruciaal omdat als deze aangelegd is de huidige Hellendoornseweg veel minder belast wordt met vrachtverkeer dat op ’t Fiester moet zijn. De Hellendoornseweg is daarvoor niet geschikt en veel te druk met kinderen en ander woon/werkverkeer vanuit Mariënheem.”
Momenteel wacht Raalte op de uitkomsten van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Bestuurlijke Begeleiding Groep (BBG), waarin de gemeenten Raalte en Hellendoorn, Rijkswaterstaat en de provincie vertegenwoordigd zijn. Het onderzoek moet in beeld brengen welke mogelijkheden er zijn om de verkeersveiligheid bij Mariënheem op de korte termijn te verbeteren. De resultaten worden over een maand of drie verwacht. “We willen wel invloed hebben op dat onderzoek, maar wachten op een uitnodiging om deel te nemen aan de gesprekken”, zegt Nij Bijvank. “De bal ligt bij hen.” Ook meldt hij desgevraagd dat PB erover denkt om op termijn weer direct met het Rijk en de provincie in gesprek te gaan. “Over de steun van de gemeente zijn we verder goed te spreken.”

200 miljoen

Het college stelt te verwachten dat de minister na de zomer een startbeslissing neemt over de MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport)-verkenning van de marsroute N35. Daarbij moet er ook meer duidelijkheid komen over waar en wanneer de rondweg gerealiseerd wordt. Voor de aanpak van de marsroute Wijthmen-Nijverdal (inclusief rondweg) is 200 miljoen euro gereserveerd. De BBG wil wel doorgaan met de geplande twee bajonetkruisingen bij Heino.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.