Opper-Stöppelkater Tjebbe Dijkstra overleden

RAALTE – Oud-prins, oud-voorzitter, Opper-Stöppelkater en erelid van carnavalsvereniging de Stöppelkaters Tjebbe Dijkstra is zaterdag in Raalte overleden. “We herinneren Tjebbe als een zeer waardevolle, betrokken, actieve, respectvolle en stoere steunpilaar van onze vereniging”, zo reageerde voorzitter Ronald Nijboer op het bericht van zijn overlijden.

De in 1938 in het Friese St. Nicolaasga-Oudemirdum geboren Tjebbe Dijkstra woonde sinds 1962 in Raalte. Via het vrije jeugdwerk en de vereniging voor jonge boeren kwam hij in aanraking met de Stöppelkaters. Tijdens de grote brand die in 1978 de grote tent van de carnavalsvereniging op de Domineeskamp in de as legde, was hij vicevoorzitter van de vereniging. De brand betekende een grote schadepost voor de vereniging en Dijkstra was een van de leden die dankzij veel inzet (en een geslaagde benefietavond in de Leeren Lampe) de schade wist te beperken.
In het jubileumjaar 1992 (toen de vereniging 4 x 11 jaar bestond) kreeg hij als Prins Tjebbe de Eerste de scepter van de Stöppelburcht. Bij een interview in 2012 toen Klaas Feenstra na Minne Hoekstra en Dijkstra als derde prins van Friese afkomst regeerde, keek Dijkstra terug op hun gezamenlijke Friese afkomst en hun leven in Raalte: “Wij zijn alle drie Friesen die jong uit de provincie vertrokken zijn. We hebben ons nooit afgezonderd, maar deden mee aan de tradities en gebruiken die hier waren. We zijn echt geïntegreerd zou je nu zeggen. Bovendien, we hebben ons mondje los als dat nodig is, maar we willen en kunnen ook graag iets doen voor deze dorpsgemeenschap.”
Minne Hoekstra kon dat alleen maar beamen; “Tjebbe was voorzitter van de Stöppelkaters toen ik prins was. Samen met Huub Jansen wat dat een gouden duo. Twee strakke leiders, geen compromissen of gedoogbeleid, daar kom je volgens mij uiteindelijk het verst mee. Zeker bij carnaval is het al gauw van ‘Ach, dat geeft niet, doe maar’. En dat moet je dus zeker niet hebben.”
Uiteindelijk was Tjebbe Dijkstra zelfs twee keer voorzitter van de Stöppelkaters. Ronald Nijboer; “De tweede keer omdat de situatie binnen de vereniging vroeg om een persoon met gezag. Tjebbe nam toen opnieuw zijn verantwoordelijkheid en loodste de vereniging, met daadkracht en tact, door moeilijke tijden. Als dank voor zijn vele verdiensten werd hij benoemd tot Opper-Stöppelkater en Erelid.”

Unimog

Vaak samen met zijn maatje Herman Tutert was Tjebbe vele jaren ook een vast en vertrouwd gezicht bij de opbouw en afbraak van onder meer Ribs en Blues en Stöppelhaene. Hij reed dan meestal over het festivalterrein en door het dorp in zijn klassieke Unimog (de afkorting van Universal Motor Gerät); qua uiterlijk een klein vrachtwagentje maar feitelijk een landbouwtractor waar hij zeer trots op was. Nog niet zo lang geleden versjouwde hij samen met zijn maatje nog flink wat oude, maar nog nuttige bouwmaterialen. Kantorencomplex de Werfhorst werd omgebouwd tot appartementen en dat leverde onder meer mooie deuren en kozijnen op voor het nieuwe onderkomen van de carnavalsvereniging op het MBI-terrein.
Gezondheidsproblemen trokken de laatste jaren wel een steeds grotere wissel op zijn inzet en optimisme, maar hij bleef tot het laatst betrokken bij de carnavalsvereniging. Afgelopen maanden regelde hij op zijn eigen wijze een bijzonder afscheid door zelf een laatste groet te organiseren. Hij wilde heel bewust nog een laatste drankje doen met de technische commissie, de wagenbouwers en de oud-prinsen. Zo gebeurde dat dus ook precies volgens zijn ideeën. Afgelopen zaterdag overleed hij in het hospice in Raalte in aanwezigheid van zijn naaste familie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.