Nieuw kapbeleid particuliere bomen binnen bebouwde kom

RAALTE – Bomen op particuliere terreinen in de kernen van de gemeente Raalte mogen in het vervolg, als ze tenminste niet op de nieuwe gemeentelijke lijst van beschermwaardige bomen staan, zonder vergunning worden gekapt. Die lijst omvat meer dan zeshonderd bomen, waarvoor wel een kapvergunnig nodig is. Een boom is volgens de gemeente beschermwaardig wanneer deze in ieder geval gezond is en bijvoorbeeld zichtbaar is vanaf de openbare weg of een bijzondere cultuurhistorische waarde heeft.

Voorheen hadden boomeigenaren voor het kappen van elke boom met een diameter vanaf 35 cm een vergunning nodig. Nu hoeft er binnen de bebouwde kom dus alleen voor de bomen op de lijst nog een kapvergunning te worden aangevraagd. In het buitengebied en voor gemeentelijke bomen blijven de ‘oude’ regels voor het kappen van bomen van kracht.
Beschermwaardige bomen zijn volgens de gemeente waardevol en daarom blijft een kapvergunning verplicht. Wethouder Jacques van Loevezijn: “Met de invoering van deze lijst zorgen we ervoor dat de waardevolle bomen behouden blijven én versimpelen we de regels. Een echte win-winsituatie.”
Als een boom beschermwaardig is, verandert in de regelgeving niets. Net als nu blijft er een kapvergunning nodig. Wél nieuw is dat de eigenaar van een beschermwaardige boom in aanmerking komt voor subsidie om een boom gezond te houden en dus te behouden. Het gaat om een subsidie voor advieskosten. Per jaar is hiervoor een budget van 2.500 euro beschikbaar. Per aanvraag geldt een maximum van 250 euro. “De totale subsidiepot is niet heel groot”, stelt Van Loevezijn. “Na dit jaar gaan we bekijken of het nodig is om die pot te vergroten. Als dat het geval is zullen we daartoe met een voorstel komen.”

‘Dynamische lijst’

In een eerder stadium zijn de meeste eigenaren van een beschermwaardige boom geïnformeerd. Er was toen sprake van een voorlopige lijst. De afgelopen periode was er ruimte om met de gemeente in gesprek te gaan. Dit heeft geleid tot de lijst die nu ingevoerd is. Eigenaren van een beschermwaardige boom worden opnieuw geïnformeerd. Het gaat om een dynamische lijst. Dat betekent dat bomen kunnen worden toegevoegd of van de lijst worden gehaald.

Ga voor meer informatie naar staging2.raalte.nl/beschermwaardigebomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.