Mogelijkheden voor woonunits in leegstaande gebouwen

RAALTE – De gemeente Raalte ziet mogelijkheden voor het nieuwe woonconcept van de Innovatiehub, waarmee er in een tijdsbestek van circa twee maanden tijdelijke woonunits gerealiseerd kunnen worden in bestaande gebouwen. Dat schrijft het Raalter college van B&W in antwoord op vragen van Peter van Savoyen, gemeenteraadslid namens BurgerBelangen.

BurgerBelangen bracht recentelijk een bezoek aan Mensink Bouwbedrijf, waarbij het nieuwe woonconcept ook aan de orde kwam. Het concept zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in leegkomende kerken, leegstaande bedrijfs- en winkelpanden en vrijkomende agrarische gebouwen. Interessant, zo vond de partij en Van Savoyen klom daarom in de pen. Het Raalter college meldt in haar antwoord al een tijdje op de hoogte te zijn van het nieuwe concept. “In de eerste weken van dit jaar hebben onze medewerkers met de initiatiefnemers van de Innovatiehub in een sessie gebrainstormd over een eerste versie van het concept om te bekijken welke barrières wellicht ‘te slechten’ zijn om dit concept in de praktijk te brengen. Na deze sessie is de Innovatiehub het concept verder gaan uitwerken.” Het college onderschrijft dan ook de mening van BurgerBelangen dat het concept voor zowel starters als betrokken pandeigenaren een unieke kans biedt. Zoals de partij stelt: “Voor de starters omdat ze hiermee een woning krijgen en voor de bedrijven omdat het voor hen economische kansen kan opleveren.”

Belemmeringen

Maar, zo laat het college desgevraagd ook weten, er zijn wel enkele belemmeringen. De parkeerruimte bijvoorbeeld, maar, zo stelt het college, “Dit zal lang niet altijd een breekpunt zijn.” Daarnaast moet ook bekeken worden of bewoning geen belemmering gaat vormen voor omliggende bedrijven. Maar ook landelijke Bouwbesluitregels kunnen een beperkende rol spelen. En dan vooral als het gaat om daglicht. “Bij sommige panden, denk bijvoorbeeld aan een leegkomende kerk, kan het een uitdaging zijn om, zonder ingrijpende aanpassingen aan de buitenste ‘schil’, voldoende daglicht in de woonunits te krijgen”, zo schrijft het college. Maar dat zou dan misschien kunnen worden opgelost door het aanbrengen van daglichtbuizen. Ook moeten volgens het college zaken als brandveiligheid, ventilatie en isolatie goed geregeld zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.