Midzomerfeest in Mariënheem is er klaar voor

Gemeente Raalte denkt proactief mee met dorpsfeesten: ‘Die draaien ook om de sociale cohesie’

MARIËNHEEM/RAALTE – “Het is niet normaal wat er in de afgelopen weken is weggezet aan werk.” Dennis Nijland, bestuurslid van Stichting Midzomerfeesten Mariënheem, wil het nog maar even benadrukken. “Toen we zo’n anderhalve week geleden de knoop doorhakten en besloten ervoor te gaan zijn we enorm druk geweest.” Om het maar even te illustreren: vorige week maandag meldde hij nog dat het feest vrijwilligers tekort kwam, maar vier dagen later was dat allemaal geregeld. “En dan praten we dus over 160 vrijwilligers. Niemand heeft gesnipperd, maar als ik eerlijk ben, was het werk voor sommigen even iets wat ze erbij deden…”

Het Midzomerfeest vindt plaats van vrijdag 2 tot en met zondag 4 juli. En niet, zoals tot voor kort de bedoeling was, vooral online, maar ook met een tent en muziek. Alles kwam dik twee weken geleden in een stroomversnelling toen de gemeente contact opnam en aangaf actief mee te willen denken over een fysieke invulling van het feest. De organisatoren stroopten vervolgens de mouwen op. En met resultaat. “De vergunning, de kermis, de muziek, de tent, de beveiliging, de drank, het eten, de vrijwilligers; het is inmiddels allemaal geregeld”, vertelt Nijland trots. “Vanuit het bestuur willen we dan ook echt alle vrijwilligers bedanken. Ik ben er zelf ook over verbaasd hoe snel we het allemaal hebben kunnen regelen.”
Het feest vindt plaats op het voormalige tweede veld van SV Mariënheem. Dat wordt helemaal afgescheiden van de buitenwereld. Om het terrein op te komen, moet iedereen vanaf 13 jaar een vaccinatiebewijs (QR-code via de CoronaCheck-app), een testbewijs of een antistoffenbewijs (bewijs van een eerdere besmetting) kunnen laten zien. Helaas was het niet mogelijk om een unit van Testen voor Toegang (het landelijke platform dat tests verzorgt om naar binnen te kunnen bij evenementen) bij het terrein neer te zetten. Volgens Laura van Telgen, beleidscoördinator evenementen van de gemeente Raalte, heeft de gemeente, ook met het oog op de andere tentfeesten die mogelijk nog zullen volgen, wel geprobeerd om zo’n unit te regelen. “We hebben contact gehad met Stichting Open Nederland en de twee testaanbieders (de partijen achter Testen voor Toegang, red.), maar het is helaas niet mogelijk. Het beleid van Testen voor Toegang is om iedereen binnen een straal van dertig minuten een testmogelijkheid te bieden. En met locaties in Zwolle, Deventer en Almelo voldoen ze daar wat Salland betreft inmiddels aan.”

Dorpsgevoel

Over het hoe en het waarom van het belletje naar Stichting Midzomerfeesten Mariënheem vertelt ze: “We zijn altijd in gesprek gebleven met de dorpsfeesten en evenementen. Ook om de lijnen kort te houden. In het licht van de meest recente versoepelingen besloten we om een extra belronde te doen langs alle dorpsfeesten in de gemeente. Om te checken of ze van de nieuwe regels op de hoogte waren, maar ook om te kijken of het mogelijk was om te helpen. Die feesten kunnen al heel lang niks. En dan kun je wel denken dat die feesten er alleen ‘voor de leuk’ zijn, maar het draait om heel veel meer. Het gaat ook om de sociale cohesie, het dorpsgevoel, het samenzijn en elkaar weten te vinden. Het wordt dit jaar uiteraard nog niet zoals het altijd is geweest, maar alternatieven zijn wel mogelijk. Dus dat was de insteek van de belronde: ‘Zien jullie het zitten om het feest alsnog fysiek te organiseren en wat heb je dan nodig van de gemeente?’”

Soepel

Ze constateert dat de zin om weer een fysiek feest te organiseren er absoluut was, maar dat er ook vooral heel veel vragen waren. “Hoe zit het met Testen voor Toegang; wat kan wel en wat kan niet en als het anders moet, hoe dan? We willen proactief meedenken; hoe kunnen we dit ondersteunen. Kijk, afhankelijk van de grootte van het evenement staat voor een vergunningsaanvraag normaal gesproken tussen de acht en zestien weken. We willen daar nu soepel mee omgaan, zodat de termijn geen punt wordt. Binnen de redelijkheid natuurlijk. Je kunt niet op zondag een vergunning aanvragen en verwachten dat die er maandag ligt.”
Op dit moment mogen wat de vrijdag betreft maximaal duizend bezoekers het terrein in Mariënheem op, zaterdag maximaal tweeduizend en zondag maximaal duizend. De entree op vrijdag en zondag is gratis; zaterdagavond wordt er een tientje (exclusief reserveringskosten) gevraagd. Nijland: “Als je naar binnen wilt heb je naast een vaccinatie-, test- of antistoffenbewijs ook een toegangsbewijs nodig. Dat moet je dus vooraf wel regelen via onze site. Ook voor de vrijdag en zondag als de entree gratis is. Houd daar dus wel even rekening mee.”

Zie verder staging2.midzomerfeest.nl.

Programma

Het online programma blijft grotendeels intact. De vrijwillige DJ’s draaien vanuit de voetbalkantine. Alleen op zondagmiddag hebben ze iets eerder vrij. Dan houdt de programmering om rond twee uur op. De tent in!

Het fysieke programma is, logisch ook, basic. Dat begint vrijdag om 19.30 uur als het terrein open gaat. Om 20.00 uur volgt een pubquiz in de tent. Thuis meedoen kan ook. Vanaf een uurtje of tien is er muziek met de band Achtung (tentfeest/top 40-muziek). Zaterdag om 15.00 uur gaat het terrein weer open. Om 16.00 uur volgt een bingo in de tent (bingokaarten zijn ter plekke verkrijgbaar) en aansluitend is er een optreden van Wolfgang Saufi (schlagers/après-skimuziek met een Sallands accent van de ex-zanger van Die Tolle Leute). Om 20.00 uur volgt een feestavond met medewerking van de band Q5 New Style. Zondag vanaf 10.00 uur kan iedereen een fietsroute (à 5 euro) afhalen in de kantine van SV Mariënheem. Het feestterrein gaat om 14.00 uur weer open. Om 15.30 uur begint de Ludieke Zomerveiling. “Dat wordt grandioos”, vertelt Nijland alvast. “Van diverse Mariënheemse bedrijven en sponsoren hebben we items gekregen om te kunnen veilen. Ludieke zoals het eerste blaadje bier van de kantine tot rondrijden in een roze bus van BAJO, maar ook echt heel mooie, zoals skydiven of een sterrenkok aan huis.” Daarna volgt een optreden van de Sallandse band DeesieDjoeks (boerenrock). Het feest wordt afgesloten met de band Lead.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.