Lauk: Máxima

Bij een koninklijk bezoek slaat de stress toe bij bestuurders, politie en ambtenaren; gaat alles wel goed, veilig en vooral, volgens het protocol. Dat is een ander woord voor ieders rol; wij zijn de onderdanen en zij de koning of koningin.

Ik heb in bijna 45 jaar als journalist veel koninklijke bezoeken mogen/moeten verslaan. Meestal was dat geen groot genoegen. Voorlichters van de provincie hebben mij ooit via de achteringang van een gerestaureerde kerk in Steenwijk naar binnen moeten smokkelen omdat Beatrix binnen zat.

Een paar jaar later wandelde ik ongecontroleerd achter een andere provinciewoordvoerder aan, tussen een haag van agenten door, bij restaurant de Lemelerberg, waar Beatrix sprak met Sallandse boeren. Zat ik een uur lang illegaal een metertje achter haar. Toen ze iets later, een half jaar na de aanslag in Apeldoorn, Stöppelhaene in Raalte bezocht, waren de veiligheidsmaatregelen ongekend.

Twee weken geleden vond de gemeente Raalte het nuttig dat ik bij een werkbezoek van koningin Máxima aan het boerenechtpaar Leo en Catherine ten Have in Lettele aanwezig was. Vrijwel zeker ben ik online gecheckt op mogelijke republikeinse/terroristische/anti-autoritaire afwijkingen, maar dat viel mee. Al vond ik dat een aanwezige lijfwacht in Lettele mij erg boos aankeek. Dat zal zijn vaste gezichtsuitdrukking wel zijn, ook thuis tegen vrouw en kinderen.

Máxima zet zich in voor SchuldenlabNL, een organisatie die werkt aan oplossingen voor mensen die diep in de schulden zijn gekomen en er aan onderdoor dreigen te gaan. Een onderwerp dat zeker aandacht verdient. En het houdt de Oranjes meteen van de straat kun je zeggen.

Belangrijke oorzaken van schuldenproblemen zoals ontslag, echtscheiding, gebrekkige taalbeheersing of opleiding spelen op het platteland en zeker in de landbouw een veel kleinere rol dan in de stad. Boeren behoren tot de bevolkingsgroepen die als allerlaatst om hulp vragen als de problemen hen boven het hoofd groeien. Plus dat bedrijf, woning en gezin 24/7 door elkaar heen lopen.

Bij mogelijke oplossingen moet daar rekening mee worden gehouden, zo constateerde de Raalter wethouder Gerria Toeter vorig jaar. Dankzij haar opmerking toen bij SchuldenlabNL kwam dus de koningin naar Lettele. Vergeleken met vroeger was het aardig informeel in de voortuin van de boerderij. Zelfs de enorme heen en weer rijdende tractoren waren niet van Farmers Defence Force, maar van boeren uit Lettele die met man en macht het gras binnenhaalden.

Vaste regel bij koninklijke bezoeken is dat de majesteit niet letterlijk geciteerd mag worden, uitgezonderd gesproken toespraken. Iets met ministeriele verantwoordelijkheid. Dat los je als journalist snel en simpel op; je vraagt aan een gesprekspartner na afloop wat die vond van wat de majesteit zei. Meestal krijg je dan een antwoord als; Zij/hij sprak dit en dat uit en dat vond ik geweldig goed. Of niet natuurlijk, maar klaar ben je wel als journalist. Want dit is een citaat van iemand anders…

Ik zondig dit keer een beetje. Agrarisch coach Paulien Hogenkamp, zus van de Dalfser varkenshouder Johnny (ex-varkenshouder want het bedrijf in Oudleusen is net verkocht) sprak over de boerderij als een familiebedrijf met veel druk van voorgaande generaties. Net zoiets eigenlijk als bij het koninklijk huis, zo merkte ze op. Waarop Máxima met een spontaan ‘Jazeker’ reageerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.