Kogel door de kerk: hoogspanningslijnen in Raalte ondergronds

RAALTE – De hoogspanningslijnen in Raalte Zuid gaan de grond in. De gemeenteraad ging al op 17 juni akkoord met het basisontwerp en de kostenraming van netbeheerder Tennet. Op 23 juni ondertekenden wethouder Wout Wagenmans en gedeputeerde Tijs de Bree vervolgens de bestuursovereenkomst namens de gemeente en provincie.

Wagenmans: “Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen is al langere tijd een wens van de omwonenden. De werkgroep Kabelvrij Raalte heeft zich jaren voor dit doel ingezet. Er is nu officieel groen licht, mede dankzij de bijdrage van de provincie. Dat betekent dat er gestart kan worden met de voorbereiding van de daadwerkelijke uitvoering.”
Omdat Raalte een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangewezen tracé heeft, kan het gebruikmaken van een regeling waarbij het Rijk 80 procent van de kosten betaalt. Over de resterende 20 procent hebben de gemeente en provincie afspraken gemaakt. Provincie Overijssel draagt eenmalig 550.000 euro bij. Dat betekent een kostenplaatje van 591.800 euro voor de gemeente Raalte. De kostenraming kent een bandbreedte van 10 procent. De definitieve bijdrage voor de gemeente wordt op basis van werkelijke kosten bepaald.
Nu er akkoord is gegeven op het basisontwerp volgt het opstellen van een detailontwerp. Daarna wordt overgegaan tot uitvoering. De gemeente pakt tegelijkertijd de inrichting van de groenzone onder het westelijke deel van het tracé en de waterbergingsopgave mee. “Een win-winsituatie”, zo meldt de gemeente. “De invulling wordt samen met de buurt bepaald. De werkgroep Kabelvrij Raalte – bestaande uit omwonenden – heeft al aangegeven graag te willen meedenken.”
De voorbereiding en uitvoering zullen enige jaren in beslag nemen. De exacte planning hangt onder andere van de benodigde vergunningen en te doorlopen procedures af. Na de zomervakantie vindt er een informatiebijeenkomst plaats, waarbij de planning nader aan bod komt. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.