IJsselbiënnale: 28 kunstwerken langs de IJssel

REGIO – 28 werken van beeldend kunstenaars langs een fietsroute van ruim 120 kilometer langs de IJssel in Overijssel en Gelderland; van 18 juni tot en met 19 september vindt een nieuwe editie van de IJsselbiënnale plaats. De deelnemers komen onderweg langs spannende, actuele, monumentale en urgente kunstwerken en installaties.

Ook langs de IJssel tussen Zwolle en Deventer staan er meerdere. Bijvoorbeeld bij de veerpont in Wijhe, waar een deel van een wasstraat fungeert als kunstwerk. Het idee (of moeten we zeggen: de idee?) is afkomstig van de Duitse kunstenaar Alexander Laner.
Het thema van de IJsselbiënnale 2021 is de impact van klimaatverandering op het landschap. Onder de titel ‘Tij, tijd en tijdelijkheid’ hebben professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland speciaal voor de IJsselbiënnale een kunstwerk of installatie gemaakt. Soms zoomen kunstenaars in op een plek in de IJsselvallei of kijken ze juist ver weg; over de landsgrenzen. Sommigen graven naar sporen in het ‘ruimtelijk geheugen’ of schetsen een mogelijke toekomst. Anderen sporen aan tot actie. “Voor de 27 deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze en podium”, zo schrijft de organisatie.
Gedurende de zomer biedt de IJsselbiënnale een gevarieerd programma van rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, concerten en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. Dit programma komt tot stand in een regio-brede samenwerking met ruim honderd partners.
De kunstroute is onderverdeeld in verschillende fietsetappes of ‘rondjes’. Zo is er een rondje Zwolle-Zalk-Wijhe en een rondje ‘Deventer-Wijhe’. Alle informatie over de kunstwerken, de activiteiten en de fietsroutes is verkrijgbaar via de website of bij verkooppunten langs de route. Een routekaart kost 12,50 euro (in combinatie met een boekje met meer informatie over de kunstwerken 25 euro). Meer info: ijsselbiennale.nl.

De kunstenaars zijn: Tue Greenfort, Alexander Ponomarev, Heidi Linck, Ole Nieling, Simone Hooijmans, Marianne Lammersen, Domas van Wijk, Dora Kotsi-Felici, Edwin van der Heide, Marielin Simons, Henrique Oliveira, Atelier van Lieshout, Elmo Vermijs, Rob Sweere, Esther Kokmeijer, Birthe Leemeijer, Alphons ter Avest, Jonas Staal, Alexander Laner, Sachi Miyachi, Peter Vink, Edwin Zwakman, Leonard Passchier, Martha Atienza, Marinke van Zandwijk, Floor Coolsma en Adrien Tirtiaux.

Foto: Gerlinde Schrijver

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.