Geen monumentale status voor arbeiderswoningen Olsterkampweg

OLST/WIJHE – Vier montagewoningen uit de wederopbouwperiode aan de Olsterkampweg in Olst krijgen geen monumentale status. Erfgoedvereniging Heemschut had hierom een verzoek ingediend, maar de gemeente Olst-Wijhe gaat er, na advies van de monumentencommissie, niet in mee.

Aan de Olsterkampweg in Olst staan twintig montagewoningen uit de wederopbouwperiode (bouwjaar 1949). De woningen zijn beter bekend als de arbeiderswoningen aan de Olsterkampweg. Eigenaar SallandWonen is al geruime tijd bezig met de herontwikkeling naar 23 sociale ‘Buiten Gewoon Thuis’ huurwoningen. Een burgerinitiatief probeerde om één montagewoning te behouden. Erfgoedvereniging Heemschut diende later een verzoek in om vier montagewoningen aan de Olsterkampweg aan te wijzen als beschermd monument. Het college vroeg de monumentencommissie hierover te adviseren. Die kwam met het advies om de woningen niet als gemeentelijk monument aan te wijzen. Het college heeft het advies volledig overgenomen.
De monumentencommissie en de gemeente onderschrijven echter de historische waarde van de woningen. Mede op verzoek van het Olster Erfgoed wordt daarom de geschiedenis van de montagewoningen vastgelegd in de vorm van een film en een boekwerk. Ook wordt er een informatiepaneel of maquette geplaatst aan de Olsterkampweg.

Kerkpadsblok

De monumentencommissie geeft aan dat de woningen cultuurhistorische waarde hebben. Daarom heeft de commissie ook naar een ander (volledig) blok montagewoningen in de gemeente gekeken, namelijk aan het Kerkpadsblok in Wijhe. De monumentencommissie adviseert de gemeente om verkennende gesprekken te voeren met SallandWonen om te kijken of de montagewoningen in Wijhe als monument aangewezen kunnen worden. Het college heeft ook dit advies overgenomen. SallandWonen staat ervoor open hierover het gesprek te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.