Financiën Olst-Wijhe 2020: beeld blijft zorgelijk

OLST/WIJHE – De gemeente Olst-Wijhe heeft het voorspelde verlies over 2020 weten te beperken. Ondanks forse tekorten op Jeugdzorg en Wmo (800.000 euro in totaal) sloot de gemeente het coronajaar 2020 af met een verlies van 1,14 miljoen euro. Al met al 60.000 euro minder dan het tekort van 1,2 miljoen, waarmee vooraf rekening werd gehouden. Dat blijkt allemaal uit het jaarverslag en de jaarrekening van 2020, waarover de raad op 5 juli vergadert.

De begroting groeide in 2020 van 46 miljoen euro naar ruim 54 miljoen euro. Dit kwam onder andere doordat de gemeente eerder budgetten uit 2019 voor doorlopende werkzaamheden had doorgeschoven naar 2020. Bovendien moest Olst-Wijhe de uitgaven voor de Jeugdzorg en de Wmo verhogen. Daarnaast kreeg de gemeente geld van het Rijk om regelingen in het kader van corona uit te voeren. “Voor de duiding: de TOZO-gelden zijn de grootste oorzaak dat de begroting met ongeveer 20 procent is toegenomen”, vertelt wethouder Hans Olthof (Financiën). “Dus geld voor zzp’ers die in de problemen zijn gekomen door corona. Dat geld hebben we ontvangen van het Rijk en is overgemaakt naar de zzp’ers.”
De grootste meevallers komen uit de grondexploitaties, de bouwleges (hetgeen aangeeft dat er in 2020 volop is gebouwd in de gemeente), het budget voor de uitkeringen en een hogere algemene uitkering van het Rijk. De tegenvallers zitten vooral in de hogere kosten voor jeugdzorg en Wmo. De overschrijding van acht ton was voorzien en ook mede de reden dat de gemeente de komende jaren fors moet bezuinigen. Olthof: “Het afgelopen jaar was voor de gemeente heel bijzonder. We hebben een groot beroep gedaan op onze medewerkers om de coronamaatregelen goed uit te voeren. Dat is prima gelukt en zorgt bij mij voor een tevreden gevoel. De druk was hoog, maar we hebben geleverd wat me moesten leveren. Wat ook mooi is, is dat het resultaat over 2020 nauwelijks afwijkt van wat we verwacht hadden.”
Doordat in verband met het coronavirus verschillende activiteiten in 2020 niet door konden gaan, stelt het college voor die activiteiten en het geld dat daarmee gemoeid is door te schuiven naar 2021. Daarmee is het resultaat dus uiteindelijk 1,14 miljoen euro nadelig. Het college wil de ‘meevaller’ van 60.000 euro toevoegen aan de reserve.

Zorgenkindje

Maar natuurlijk blijven er zorgen, want de gemeente zit in financieel zwaar weer. Olthof: “De uitgaven op het gebied van zorg in het algemeen en de jeugdzorg in het bijzonder blijven ons zorgenkindje. Ook over 2020 moesten we, zoals verwacht, flink bij plussen op Jeugdzorg en Wmo. Dat houden we zo niet lang vol. We blijven een dringend beroep doen op Den Haag voor meer geld voor deze belangrijke taken. Vorig jaar zijn we als Olst-Wijhe zelf ook gestart met een onderzoek om te kijken of we als gemeente op dit terrein bepaalde zaken innovatiever en efficiënter kunnen organiseren. Met de aangekondigde bezuinigingen in zicht zitten we nu in een pittige periode, maar ik vertrouw erop dat we daar ook weer uitkomen.”

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.