Erwin Nyhoff in de voetsporen van Harry Muskee

Sallandse muzikant speelt hoofdrol in muzikale theaterproductie ‘Muskee – So Many Roads’

HEETEN – Erwin Nyhoff heeft de hoofdrol gekregen in de muzikale theaterproductie ‘Muskee – So Many Roads’. Hij speelt de legendarische Drentse blueszanger Harry Muskee en zingt dan ook werk van hem. De voorstelling wordt gedurende september meerdere keren per week op de planken gebracht in de tuin van de OndernemersFabriek (een bedrijfsverzamelgebouw voor starters) in Assen. In de komende weken en maanden is Nyhoff bovendien meerdere keren als zanger te gast bij tv-programma De Oranjezomer (met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp). Hij versterkt dan de band van Erwin Java (ex-gitarist van Cuby Blizzards, de vroegere band van Muskee), die ook de muzikale leiding heeft bij ‘Muskee – So Many Roads’.

De voorstelling is een initiatief van de Drentse Stichting Mooie Verhalen. Op 26 september dit jaar is het tien jaar geleden dat Muskee overleed. Anders was de Drent dit jaar 80 geworden. En dus wilde de stichting het leven en werk van Muskee weer onder de aandacht brengen. Even voor de duidelijkheid: het wordt geen musical. “Want dan had ik ook niet meegedaan”, stelt Nyhoff. “Ik vind het al uitdagend genoeg dat ik nu als acteur ook een verhaal moet vertellen.” En, zo benadrukt hij ook: “Het is een beetje een geromantiseerd verhaal, maar dan wel rauw. Het gaat over de laatste splitsecond van je leven, waarin alles aan je voorbij trekt. In dit geval: Muskee’s ervaringen, gedachtes, de contacten met zijn moeder en zijn vriendinnen, zijn liefde voor de blues, zijn bezoek aan het graf van Robert Johnson (legendarische bluespionier, red.) en veel meer. En het wordt ook zeker geen soundmixshow. Niet glad één-op-één, het gaat om een interpretatie van…”
Dick van den Heuvel (die eerder meerdere boeken, romans en theatervoorstellingen schreef) fungeert als regisseur. Volgens Nyhoff was het diezelfde Van den Heuvel die hem benaderde voor de hoofdrol. “De stichting had een aantal vrienden en kennissen van Harry erbij betrokken. Mijn naam was blijkbaar meteen genoemd door Albert Haar, een presentator waarmee Harry eerder een radioprogramma had bij RTV Drenthe en Rudy Leukfeldt, een fotograaf die veel met Harry heeft gewerkt. Dat geeft wel een stukje vertrouwen. Ik denk dat het misschien wel wat met mijn accent heeft te maken. Ja, ik weet dat dat Sallands is, maar de Drentse tongval is niet héél anders. Een gemiddelde westerling zal het in elk geval niet opvallen. Kijk, je kunt een acteur uit Den Haag wel een Drent laten spelen, maar zo’n accent, dat is verdomd moeilijk. Dat lukt ook bijna nooit.”

Zenuwachtig

Nyhoff geeft het eerlijk toe, die eerste stappen op het acteurspad maken hem behoorlijk zenuwachtig. “Ik heb wel eens wat voorgedragen of een nummer aangekondigd, maar acteren is echt wat anders. Dick heeft al bij mij aan tafel gezeten. Daarna hebben we een rondje gereden richting Grolloo (waar Muskee jarenlang woonde, red.). Hij dacht dat het met acteren wel ging lukken. ‘We slepen je er wel doorheen’, zei hij. Hij koppelde me ook meteen aan Alfred van den Heuvel (acteur/cabaretier, bekend van onder andere ‘Ook dat nog’ en Purper, red.). Die zou me gaan coachen. Alfred heb ik vorige week gesproken. Effe in de auto samen een rondje richting Dalfsen Lemele. Hij heeft me al verschillende tips gegeven, do’s en don’ts.”
De repetities gaan in juli van start. Ondertussen heeft Nyhoff zich alvast een groot aantal geselecteerde nummers van Muskee eigen gemaakt. “Dat was wel een soort eis. Ik kan al zijn nummers wel zingen, onderschat het trouwens niet, Muskee is een betere zanger dan veel mensen denken, maar ik wilde er wel een gevoel bij hebben, zodat ik ze ook overtuigend kan brengen.”

Downside

Daarnaast praatte hij met verschillende vrienden en kennissen van Muskee. Want wie was die naar het schijnt soms nukkige blueszanger nou eigenlijk? “Ik heb Harry vroeger wel een paar keer gesproken, maar écht goed kende ik hem niet. Bij die gesprekken met zijn vrienden ging het ook niet alleen maar over hoe goed hij was, ook de downside kwam aan de orde. Het moet wel een eerlijk verhaal worden. Binnenkort ga ik samen met Rudy Leukfeldt op bezoek bij Johan Derksen om over Muskee te praten. Dat heb ik afgesproken toen ik vorige week voor het eerst bij De Sportzomer te gast was. Toen zong ik al een nummer van Muskee: ‘Another day, another road’. Rudy en Johan kennen Harry vanaf het begin van zijn carrière. Ook was Johan jarenlang zijn manager.”
Daarnaast schakelde Nyhoff ook zijn netwerk in. “Het was altijd al mijn bedoeling om een keer een bakje te doen met Ilse Warringa (Juf Ank uit de Luizenmoeder, red.). Ze komt uit Dalfsen. Ik heb vroeger nog met haar broer op voetbal gezeten en een andere broer zat bij me in de klas. Ik heb maar een appje gedaan. Ze heeft me al wat acteertips terug geappt. Ja, dat acteren daar maak ik me nog het meest te sappel over. Maar met die profs die me helpen moet dat goed komen.” Hij begint te lachen: “Ik ben niet de aller-intelligentste, maar ik kan wel tips onthouden.”

En hoe het verder allemaal vorm gaat krijgen, dat zal in de komende weken en maanden moeten blijken. Maar nogmaals: het wordt geen musical. “Erwin Java zei het al: ‘Dat had ik Harry niet aan kunnen doen… Dat zegt wel genoeg.”

Voor meer informatie over datums, aanvangstijden en voorverkoop zie Muskeetheater.nl.

Kader met raster: Cadillac

Erwin onderbreekt zijn verhaal over de voorstelling even. Hij zit gedurende het gesprek achter het stuur. “Voor me rijdt een Cadillac uit de jaren zeventig. Ik rijd er zelf een uit ’58. Mijn Cadillac heeft me vorig jaar geholpen om door de coronacrisis te komen. In het kader van mijn ‘Corona Cadillac Concerts trok ik met mijn auto het land in. Voor vaak korte bliksemoptredens. Soms wel drie op een dag.” Hij begint te lachen. “Het probleem was alleen wel dat ik naderhand een dikke rekening van mijn monteur kreeg. Zo’n Cadillac als die die voor me rijdt, wil ik graag nog een keer hebben. Of vooral een die minder vaak kapot is…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.