Douze points voor Gerben Bakker

Oud-Luttenberger was als head of show creatief verantwoordelijk voor Eurovisie Songfestival

LUTTENBERG/AMSTERDAM/ROTTERDAM – Oud-Luttenberger Gerben Bakker was twee weken geleden als ‘head of show’ verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het Eurovisie Songfestival. En juist die mocht samen met de technische productie internationaal op de nodige lof rekenen. Gerben kijkt er dan ook met veel voldoening op terug. “De missie is geslaagd!”

Gerben (50) groeide op in Luttenberg (maar ging naar school in Hellendoorn). “Ik had vroeger al een fascinatie voor media, tv en radio”, vertelt hij. “Daar wilde ik iets mee doen, dus ben ik naar de school voor journalistiek op Windesheim gegaan. Via stages kwam ik terecht in Hilversum. Daar kon ik na mijn opleiding ook al snel aan de slag. Eerst heb ik een tijd in het serieuze nieuws gezeten, maar grote live shows hadden ook altijd al mijn interesse. Dus ben ik die kant op aan gegaan. Zo heb ik bijvoorbeeld grote shows als het Gouden Televizier-Ring Gala aangestuurd en veel gewerkt voor de NPO en John de Mol. Zo was ik de eerste jaren betrokken bij The Voice of Holland en heb ik ook de finale van het Junior Eurovisie Songfestival gedaan.”
Dus toen twee jaar geleden Duncan Laurence het Songfestival won en Nederland qua organisatie aan zet was, zong zijn naam al rond, zo vertelt hij. Niet veel later ging de telefoon: de NOS met het verzoek of hij de creatieve invulling van de shows op zich wilde nemen. “Ik had eerst nog wel een soort voorbehoud. In mijn wereld is niets zeker totdat de contracten getekend zijn, dus bleef de kurk nog even op de champagnefles. Maar toen het definitief was, ja, toen was ik natuurlijk heel blij. Ik had al jarenlang gezegd dat ik graag nog eens het Songfestival voor volwassenen zou willen doen, maar ja, ik ging ervan uit dat dat toch niet ging gebeuren. Want ik dacht niet dat Nederland ooit nog eens zou winnen. Maar toen kwam Duncan Laurence… Het voelde wel als een kers op de taart van mijn carrière.”
En dus ging hij aan de slag. “Je begint helemaal met nul. Welk verhaal wil je vertellen en wie wil je erbij?” Maart 2020 werd duidelijk dat de geplande shows in verband met het coronavirus gecanceld moesten worden. In allerijl zette Gerben met zijn team vervolgens een alternatief programma op: Shine a Light, dat werd uitgezonden op 16 mei, de dag dat de finale van het Songfestival had moeten plaatsvinden. Na een paar klusjes in de zomer ging hij in september 2020 weer fulltime aan de slag voor het Songfestival. “Het thema was ‘Open up’, dat was de paraplu voor het hele programma. Dat thema stond voor Nederland, openheid naar elkaar. Ik wilde het beste van Nederland laten zien. Niet alleen bij de openings- en de tussenacts, maar ook de diversiteit, de natuur, de industrie, de rijkheid van het land. En aangezien het de 65-ste editie van het Songfestival was, toch een lustrum, wilden we ook zoveel mogelijk oud-winnaars in beeld. En dat is gelukt.”

Friends forever

Hij was ook verantwoordelijk voor alle openings- en pauze-acts, zoals ‘The Power of Water’ met Davina Michelle, die te zien was tijdens de eerste halve finale (een van zijn persoonlijke hoogtepunten). Daarnaast wist hij Afrojack te strikken voor een muzikale show met een klassiek orkest op de Erasmusbrug. “Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. We moesten het middenin de nacht opnemen.” En natuurlijk had hij een belangrijke vinger in de pap bij de keuze van de presentatoren. “Ik had al vaker gewerkt met Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley, dus die hadden mijn voorkeur. Nikkie de Jager leek een goede toevoeging en dat bleek ook zo te zijn. Ik moest hen aansturen. Schreef ook hun teksten. Tijdens de shows zat ik constant bij hen in de oren cue’s te geven. Ze hebben het echt waanzinnig goed gedaan. Ik zal hen ook echt intensief missen. Na afloop kreeg ik nog appjes: ‘Gerben, kun je niet altijd in mijn oortje?’ We zijn nu echt friends forever. Dat krijg je als je een lange periode zo intensief met elkaar omgaat.”

Marathon

De stress die komt kijken bij de organisatie van zo’n evenement heeft hem geen nachtrust gekost, zegt hij. “Het zal wel mijn Overijsselse afkomst zijn. Gewoon nuchter. Het komt wel goed. Maar het is wel intensief. In de aanloop naar het Songfestival heb ik een maand lang in een hotel geslapen. Dat waren wel korte nachten. Vaak maar vier tot vijf uur. Maar als ik eenmaal lag, sliep ik ook goed. Dat is nu wel even wennen. Vlak na het Songfestival werd ik een keer wakker en spookte het me door het hoofd dat er nog een show zat aan te komen. Pas na een minuut realiseerde ik me dat de finale al geweest was.” En, dat wil hij de organisatoren van het Songfestival in Italië nu maar mee geven: “Begin op tijd en realiseer je dat het een marathon is. Dat je je tijd en energie moet verdelen, de planning in orde hebt en fysiek topfit bent.”
Natuurlijk ging er wel eens wat mis. Tijdens de eerste halve finale bleek de ombouw van het podium na afloop van een act nog even wat extra tijd nodig te hebben. “Dan heb je dus back-upteksten klaar liggen voor de presentatoren. Maar het blijft improviseren. De volgende act was Ierland, maar Chantal was dat even kwijt. Ik zag haar worstelen. ‘Are you ready for…’ En ik in het oortje: ‘Ireland!’ Ach, voor de kijker zag het er gewoon strak uit.”

Getest

Hij benadrukt het ook: ze waren bij de generale repetitie ook uitgebreid getest door de overkoepelende organisatie van het Songfestival. “We deden toen de puntentelling. Maar daarbij kan er veel misgaan. Verbindingen die wegvallen; punten die fout worden doorgegeven, noem het maar op. Ik zei vooraf nog tegen de presentatoren: ‘Wees erop voorbereid dat ze ons gaan testen, ze kunnen dingen manipuleren’. En dat gebeurde ook. Er ging van alles ‘mis’. Dan moet je kunnen improviseren. Ik stuurde naderhand nog een berichtje naar de man van de overkoepelende organisatie: ‘You tested us really well’. En hij: ‘Who said it was a test?’.” Gerben begint te lachen. “Tuurlijk. ‘Never mind’. Het had natuurlijk ook heel anders kunnen gaan, het blijft een live gebeuren, maar de shows verliepen geweldig. En als ik dan alle reacties zo lees, dan denk ik we goed werk hebben geleverd. En dat is een héél lekker gevoel.”

Foto Gerben Bakker (midden) tussen presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit en Nikkie de Jager

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.