De Lemeler begraafplaats is weer up-to-date

LEMELE – De in september vorig jaar gestarte renovatie van de bijzondere begraafplaats in Lemele is afgerond. De begraafplaats is een soort visitekaartje van het dorp waar zichtbaar wordt hoe er wordt omgegaan met overleden dorpsgenoten. Het is in 1869 in gebruik genomen en inmiddels zijn er meer dan 2600 mensen begraven. Bijzonder is dat er in de 153 jaar dat de begraafplaats bestaat, er nog nooit één graf is geruimd en dat er nog grafmonumenten uit de beginperiode te zien zijn.

Een probleem was het onderhoud door de jaren heen, met de daarbij behorende kosten. De ‘oude’ begraafplaats werd noodgedwongen onderhouden door een groep vrijwilligers en het ‘nieuwe’ gedeelte dat in 1972 in gebruik is genomen, door een extern bedrijf. Echter alleen het noodzakelijke onderhoud werd uitgevoerd waardoor het totale aanzien van de begraafplaats verder achteruit ging. Nu de renovatie is afgerond zijn er verschillende problemen in één keer opgelost. Zo is er een nieuw beplantingsplan gemaakt, waarbij een groot gedeelte van de beplanting is vervangen. Er heeft in verband met de schrale droge grondsoort, grondverbetering plaatsgevonden en er is een regeninstallatie aangelegd. Bovendien is de oppervlakte voor de grafmonumenten geüniformeerd, waardoor het onderhoud van de grasmat en de graven beter, gemakkelijker en veel sneller uitgevoerd kan worden.
Door de begraafplaats deels opnieuw in te richten, is er nu ook een urnentuin en een strooiveld gerealiseerd, naast het al bestaande columbarium waarin eveneens urnen geplaatst kunnen worden. Nieuw is dat nu ook urnen in al bestaande graven mogen worden bijgezet. Het reglement en de tarievenkaart zijn aangepast aan al deze nieuwe mogelijkheden. Alle informatie over de begraafplaats is te vinden op de website van de Ichthuskerk in Lemele (begraafplaats) of via de site van Plaatselijk Belang Lemele. Op de site zijn ook beelden te zien van de urnentuin en de renovatie.

Vrijwilligers

Met een groep van zestien actieve enthousiaste vrijwilligers met verschillende specialiteiten (kraanmachinist, tuinliefhebbers, schilder, lassers, stratenmakers, timmerman, planners tot ‘alles aanpakkers’ met praktisch inzicht) was het mogelijk deze klus te klaren. Zelfs de ‘oude begraafplaats’ is gerenoveerd, wat in eerste instantie niet de bedoeling was. Door de coronaperiode kreeg iedereen te maken met beperkingen. Maar, zeggen de vrijwilligers: “We hebben veel plezier met elkaar beleefd aan deze klus en vele complimenten ontvangen van bezoekers. We spraken ook bezoekers die ons soms mooie of aangrijpende verhalen vertelden. Dat gaf dit vrijwilligerswerk een bijzondere dimensie. Extra stimulans was de samenwerking met Loonbedrijf Fokkert waarvan we belangeloos een minigraver en rijplaten mochten gebruiken.”

Financiële bijdrage

De vrijwilligers vertellen dat ze voor deze renovatie een groot deel van het spaargeld hebben aangesproken, omdat ze het in één keer goed wilden doen. En dat is gelukt volgens de vele reacties. Ze willen wel graag een oproep doen: “Bent u een nabestaande en van mening dat de begraafplaats prachtig is geworden en dat de monumenten van familie er weer veel beter bij staan? Bent u ook blij dat er geen rekeningen komen voor de verlenging van het grafonderhoud en dat er geen graven geruimd worden zolang er voldoende ruimte voor handen is om te kunnen begraven? Dan zou het heel fijn zijn als u een bijdrage over wilt maken naar bankrekeningnummer: NL73RABO 0348 9620 61 van de Hervormde Stichting begraafplaats Lemele (omschrijving bijdrage renovatie). Hiermee kunnen we dan tevens de oude begraafplaats – omdat we daar nu helemaal geen inkomsten meer van ontvangen – goed blijven onderhouden en alles in goede toestand doorgeven aan de generaties die na ons komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.