College Olst-Wijhe wil OZB omhoog met 5 procent

Door extra middelen vanuit Rijk en gesprekken met inwoners jaarlijkse bezuinigingen acht ton lager

OLST/WIJHE – Het college van B&W van Olst-Wijhe wil de OZB met ingang van 2022 met 5 procent verhogen. Er geldt dan wel een uitzondering voor (boeren)bedrijven. Met de verhoging hoopt de gemeente, die financieel gezien in zwaar weer zit, enkele al te rigoureuze bezuinigingen te voorkomen. Bovendien heeft de gemeente door extra middelen vanuit het Rijk financieel gezien iets meer ruimte gekregen. Daarom kiest het college er voor om structureel 2,2 miljoen te bezuinigen, in plaats van 3 miljoen, zoals in maart nog werd gemeld.

De gemeente Olst-Wijhe zegt zelf hiermee een balans gevonden te hebben tussen de gemeentelijke financiële veerkracht en de maatschappelijke effecten die de bezuinigingsoperatie ‘Bezuinigen voor de toekomst’ met zich meebrengt. Daartoe is inmiddels een kadernota aangeboden aan de gemeenteraad. Die geeft inzicht in het financiële huishoudboekje voor de komende vier jaar.
De gemeente moet nog steeds fors bezuinigen, maar dus minder dan een paar maand geleden werd verwacht. Dit komt onder andere doordat het Rijk meer dan een miljard euro extra uittrekt voor jeugdzorg in 2022. Bovendien konden inwoners en organisaties hun inbreng geven in een peiling en gesprekken met de gemeenteraad. Ongeveer 1.150 inwoners dachten mee. Het complete participatieverslag is te lezen op staging2.olst-wijhe.nl/bezuinigenvoordetoekomst. Door dat proces gaan bepaalde bezuinigingen, die in april in beeld waren, niet door of zijn minder ingrijpend. Voorbeelden hiervan zijn de bezuinigingen op zwembad De Welters (de subsidieverlaging wordt minder ingrijpend), de personele inzet van de BOA’s, bepaalde onderdelen van het minimabeleid en de gemeentelijke communicatie via de IJsselberichten in de Huis aan Huis Reklamix. Uit die peiling en gesprekken bleek ook dat een groot deel van de bevolking meer OZB wil betalen als daardoor voorzieningen op peil kunnen blijven.

Nieuw beleid

Door de bezuinigingen de komende jaren (tot en met 2025) structureel te verlagen van 3 miljoen naar 2,2 miljoen euro wil het college de maatschappelijke consequenties zoveel mogelijk beperken. Om toch de begroting rond te krijgen wordt minder geld voor nieuw beleid gereserveerd dan de bedoeling was. Daarnaast is voor 2022 de extra bijdrage van het Rijk voor jeugdhulp al meegenomen. Als de compensatie vanuit het Rijk structureel wordt dan gaat de gemeente dit onder meer inzetten voor opvang van risico’s, ruimte voor plannen van de nieuwe raad en herstel van de financiële weerbaarheid.
De gemeenteraad neemt op 5 juli zijn besluit. Daaraan voorafgaand is er nog op 21 en 22 juni uitgebreid overleg tijdens de oordeelsvormende raadsbesprekingen.Hierbij is het ook mogelijk om in te spreken. Aanmelden hiervoor kan bij de griffie, uiterlijk 21 juni om 12.00 uur. Zowel de kadernota als het Participatieverslag ‘Bezuinigen voor de toekomst’ is te lezen op olstwijhe.bestuurlijkeinformatie.nl bij de Raad Oordeelsvormend van 21 juni.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.