Buurtbemiddeling Olst-Wijhe werkt in coronatijd grotendeels online

DEVENTER – In coronatijd is buurtbemiddeling van extra belang, landelijk is het aantal meldingen in 2020 zelfs met bijna 2.500 gestegen, zo kwam recentelijk in het landelijke nieuws. Het aantal meldingen In Olst-Wijhe bleef nagenoeg gelijk. In heel 2020 kwamen er 26 meldingen binnen bij Buurtbemiddeling Olst-Wijhe, waarvan driekwart succesvol werd opgelost. Dat terwijl fysieke bemiddeling vrijwel niet mogelijk was. Vrijwilligers van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe werken daarom grotendeels online.

Buurtbemiddeling bestaat dit jaar al vijfentwintig jaar in Nederland en komend jaar tien jaar in Olst-Wijhe. Caroline Holsheimer, projectleider van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe, is blij met de zes vrijwillige bemiddelaars. “Ze doen het maar mooi wel, ondanks alle aanpassingen die nu in coronatijd gelden!”
Een burenruzie kan zomaar ontstaan. In deze tijd van coronamaatregelen zijn we vaker thuis en kunnen irritaties nog sneller oplopen. Als het buren niet lukt de ruzie zelf op te lossen, dan kunnen ze een beroep doen op Buurtbemiddeling. Caroline: “Nadat ik de eerste stappen met de melder doorlopen heb, koppel ik de bewuste bewoners aan twee bemiddelaars. Normaal gesproken komen ze ook bij de bewoners thuis, maar dat kan nu grotendeels niet doorgaan. Aangezien de vrijwilligers in formele zin geen professionals zijn, valt hun werk immers niet onder de categorie cruciale beroepen. Ondanks dat we dat begrijpen en de veiligheid voorop staat, is dat best een bittere pil. De rol van de vrijwillige bemiddelaars is immers zeker cruciaal te noemen! Het komt enorm dichtbij de gezondheid van mensen.”

Vak apart

“Vrij snel in de eerste lockdown van vorig jaar hebben we het online bemiddelen opgepakt. Dit belangrijke werk mag niet stil komen te liggen, dan is het wachten op escalaties”, zo vertelt Caroline. “Enkele vrijwilligers besloten hun taak te pauzeren tot bemiddeling weer fysiek zou kunnen, waarvoor alle begrip. Een deel pakte het online en telefonisch bemiddelen op, waarvoor we ze training aanboden. Ook onlangs was er nog een training, bijvoorbeeld over hoe je jezelf in het beeld toont. Het is echt een vak apart om zoiets gevoeligs als een ruzie via videobellen bespreekbaar te maken! Bijzonder hoe snel en gemotiveerd de vrijwilligers geschakeld zijn naar de nieuwe realiteit.”

Buurtbemiddeling Olst-Wijhe wordt uitgevoerd door Raster Welzijn in Deventer. Zie verder staging2.buurtbemiddelingolstwijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.