Bijzondere editie van Deventer op Stelten

Programma gespreid over tien dagen; voorverkoop inmiddels begonnen

DEVENTER – Van vrijdag 2 tot en met zondag 11 juli vindt een speciale editie van ‘Deventer op Stelten’ plaats. Deze heeft als subtitel ‘Binnen de Perken’ meegekregen. Waar in andere jaren 120.000 bezoekers gedurende drie dagen van bijzondere internationale producties genoten, wordt het programma dit jaar gespreid over tien dagen, met theater, installatievoorstellingen en bijzondere wandelingen. En dat alles op onontdekte plekjes in Deventer en plekken die je normaal niet als podium beschouwt.

Veel programmaonderdelen zijn flink beïnvloed door de coronaperiode. Voorstellingen die raken zonder aan te raken, over social distancing en elkaar missen. Het programma biedt veel intimiteit, acrobatiek, urban dance, moderne dans, poëzie, muziektheater en clownesk buitentheater. Hieronder een greep uit het gebodene (allesbehalve compleet). Voor een volledig programmaoverzicht zie staging2.deventeropstelten.nl.
Doorlopend te zien is de wereldpremière van de installatie dRift van Ilotopie (Frankrijk). Tien dagen lang staan in de Buitengracht (Singel/Rijsterborgherpark) honderd transparante, mensachtige figuren. De silhouetten verbeelden het leven in de stad en staan voor het stilstaan van het sociale leven. Het geringste briesje of de stroming van het water brengt de silhouetten tot leven. Kaarten zijn niet nodig.
De installatievoorstelling ‘AnimatronieK’ van Exoot (Nederland) is een knipoog naar een wereld waarbij technologie uit de hand loopt en een robotisch dierenrijk haar intrede doet… Een audiovisuele, interactieve installatie waarbij robotica, mechanica en elektronica samensmelten en er een ‘aaibaar’ wezen ontstaat. Te zien van dinsdag 6 tot en met zondag 11 juli.
De straattheatervoorstelling ‘De Schildpad – Niets Doen Is Hard Werken’ van Pieter Post Productions (Nederland) is van donderdag 8 tot en met zondag 11 juli te zien in een tuin aan de Rozergaarderweg. Een zoektocht naar het belang van luiheid en verveling levert een originele en hilarische voorstelling op. Speciaal voor het festival heeft Pieter Post Productions daarnaast een wandeling gecreëerd in en rondom Deventer: ‘Wandelen met een schildpad’. Een filosofische en komische wandeling die je loopt aan de hand van een boekje. In een vreemd soort kruisweg langs vijftien staties wandel je jezelf naar verlichting en een staat van heerlijk niksen.

Spiegel

Door een simpele spiegel laat Sonja Volmer (Nederland) met de installatievoorstelling ‘Wentel’ deelnemers een bijzondere reis over het plafond maken. De route voert door de Schouwburg en kan in beide weekenden van vrijdag tot en met zondag gelopen worden.
De Blauwe Vogel (België) is een interactieve theatrale wandeling van Aardvork. Het verhaal is geïnspireerd op het sprookje van de Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, maar ook op de vele legendes die er zijn over blauwe vogels: brengers van geluk. Doorlopend te wandelen met een mobiele telefoon van 2 tot en met 11 juli.
Cie Woest (Nederland) brengt de voorstelling ‘Lucky Shots’ terug naar Deventer: bewegingstheater, waarin het publiek absurde beelden en banale situaties voorgeschoteld krijgt. De vijf vrouwelijke performers dagen de zwaartekracht uit en proberen die zelfs te omzeilen. Lucky Shots is te zien van woensdag 7 tot en met zondag 11 juli.

Circus

In ‘Goodbye Persil’ van Cie L’Abre à Vache (Frankrijk) gaan twee broers op een verdachte missie met een grijze Twingo en bivakmutsen. Een voorstelling vol humor, verassing en ontroering, van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juli te zien op de Sluisstraathof.
De voorstelling ‘Applaus’ van Circus Ronaldo (België) is ontstaan in een grote culture stilte. Het verhaal van een circus zonder publiek, de eenzaamheid van een artiest waar niemand naar kijkt, een clown zonder lach en een dichtgetimmerde ingang. Als publiek neem je geen plaats op de tribune van de circustent, maar ga je van wagen naar wagen, van personage naar personage. Met je eigen ‘bubbel’ (maximaal zes personen) stap je door het circus in het Worpplantsoen. Een voorstelling zonder applaus, maar vol intens verlangen.

De tickets voor de voorstellingen zijn inmiddels verkrijgbaar. Die kosten 3,50 euro per stuk (inclusief een consumptiemunt voor de horeca in de binnenstad). De (digitale) tickets werken in combinatie met de app Close, om zo te kunnen voorzien in specifieke informatie per voorstelling en het ticket vooraf te bevestigen naar aanleiding van de gezondheidscheck/vragen rondom corona. Zie verder staging2.deventeropstelten.nl.

Kader met raster: Hoogtevrees

Even een break nodig van het buitentheater? ‘Hoogtevrees’ (9 tot en met 11 juli) vindt dit jaar plaats in de tuin van het Burgerweeshuis. Lekker op een stoeltje genieten van heel veel bands, een hapje en een drankje. Op het programma staan onder andere optredens van Las Medicinas, Tim Knol (solo), Ooostblok, Black Sea Dahu en De Niemanders. Om verzekerd te zijn van een plekje koop je vooraf een ticket dat inwisselbaar is voor drankjes. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat, want vol=vol. Meer info: staging2.burgerweeshuis.nl.

Foto: Ilotopie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.