Bijplaatsen korhoenders op de Sallandse Heuvelrug gaat door

ZWOLLE – In totaal gaat het 300.000 euro kosten: Staatsbosbeheer mag de komende vijf jaar weer korhoenders uit Zweden naar de Sallandse Heuvelrug halen. Daarvoor heeft de provincie Overijssel toestemming gegeven. De eerste 25 zijn er al. Niet iedereen is blij. Tegenstanders vinden het geldverspilling: de dieren gaan steeds weer dood.

Al jarenlang worden korhoenders bijgeplaatst op de Sallandse Heuvelrug. De korhoen was daar in 2015 vrijwel uitgestorven. Honderd jaar geleden was de korhoen nog een algemeen voorkomende vogel in Nederland, nu komt ze alleen nog in Salland voor. Om de soort te behouden, wordt eraan gewerkt om de kwaliteit van het leefgebied te herstellen. Dat kost echter tijd. Om tussentijds uitsterven van de korhoen te voorkomen, kiezen de betrokken partijen ervoor om extra vogels uit te zetten. “Van vergelijkbare projecten elders in Europa hebben we geleerd dat bijplaatsen van vogels de enige manier is om de kennis van de bestaande populatie over bijvoorbeeld beschutte plekken, voedselrijke plaatsen en drinkplekken te behouden”, zo laat de provincie weten. “Zonder die kennis van hun leefgebied is de soort gedoemd te verdwijnen. Gevestigde korhoenders dragen deze kennis over aan nieuwkomers en zo blijft de kennis behouden. Is een populatie eenmaal verdwenen dan moeten nieuw uitgezette dieren dit zelf ontdekken waardoor de kans op overleven heel erg klein wordt.”
De meeste kuikens sterven echter vroegtijdig. Dit komt volgens de provincie doordat er gebrek is aan voedsel (insecten) voor de kuikens. En dat laatste zou dan weer komen door verzuring van de bodem door stikstof. Bioloog Paul ten Den pleitte vorige week in een artikel op RTV Oost voor meer beheersmaatregelen. Naast het gebrek aan insecten wijst hij echter ook op predatie door roofvogels en marters.

Verplicht

En zo lijkt het al jarenlang een onbegonnen zaak, maar de provincie is wettelijk verplicht om in het kader van het Natura2000-beleid de soort te beschermen. Gerrit Dommerholt van Vogelbescherming Nederland is het echter niet met het beleid eens. “Wij denken dat het beter is om eerst de habitat helemaal geschikt te maken voor de vogel en als dat klaar is, de vogel hier weer heen te halen.”
Hij wijst in het stuk op RTV Oost naar de politiek. Die moet er volgens hem meer vaart achter zetten dat boeren hun stikstofuitstoot aanpakken. “Boeren die in het gebied leven, hebben nog steeds niet de opdracht gekregen om op een andere manier te gaan boeren. Ook daarin faalt de overheid. De natuur heeft altijd op de tweede plaats gestaan”, zo meldt hij aan RTV Oost.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zei tegen de regionale omroep: “Ik denk we alles moeten proberen wat mogelijk is, maar we moeten wel realistisch blijven over of het lukt. Als het na deze vijf jaar weer niet gelukt is, moeten we ons echt afvragen of we door moeten gaan.”

De korhoen. Foto: Pixabay

2 REACTIES

  1. Gewoon die hekken van SBB weg, openstellen voor publiek en een paar grote stukken inzaaien met rogge gerst of haver zoals vroeger gebruikelijk was op de Sallandse heuvelrug. Dan gaat het een beetje lijken op de gevarieerde Zweedse natuur en kunnen de jonge korhoenders weer voedsel vinden.
    In Zweden gaan ze trouwens gewoon op de BBQ, lékker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.