Bezoek Máxima aan Lettele na vraag van Raalter wethouder

Koningin laat zich informeren over schuldenproblematiek in de agrarische sectorLETTELE – Het bezoek van koningin Máxima aan de boerderij van Leo en Catharine ten Have in Lettele was vorige week donderdag dan wel (net) in de gemeente Deventer, maar toch echt het resultaat van een vraag die de Raalter wethouder Gerria Toeter vorig jaar stelde bij een webinar van Stichting SchuldenlabNL, een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen met als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken.

Toeter: “SchuldenlabNL heeft landelijk vijf methodes als mogelijke oplossing voor schuldenproblematiek. Alleen werken die op het platteland en zeker in de landbouw ook? Als gemeente Raalte hebben we een speciale contactfunctionaris voor het buitengebied aangesteld, Monique van Schagen, die de taal van de boeren spreekt. Spreek je die taal niet, dan is het heel moeilijk om in gesprek te komen. Veel gemeenten hebben ook erfcoaches die zich op het platteland en de landbouw richten. Dat soort lokale en regionale oplossingen moet je bij dit onderwerp van schuldenproblematiek ook meenemen.”
Die vraag zette Schuldenlab.NL aan het denken en dat leidde dus tot het werkbezoek van de koningin (die zich inzet voor dit onderwerp) aan Lettele. Waarbij de Raalter wethouder samen met haar Deventer collega Liesbeth Grijsen (die zelf op 800 meter afstand van de Ten Haves een boerderij heeft) dus de koningin begeleidde.
Het verhaal van dit biologisch melkveebedrijf is een voorbeeld van hoe schulden en financiële problemen kunnen ontstaan. Zes jaar geleden ging de aannemer failliet halverwege de bouw van een nieuwe stal (die er nu nog steeds troosteloos bij ligt). Daarvoor had de melkveehouder toen al zo’n drie ton betaald. De aangestelde curator wilde geld zien van de Ten Haves, maar kreeg in rechtszaken ongelijk; de Ten Haves hadden zelfs rechts op schadevergoeding. “Maar van een kale kip oftewel een failliet bedrijf kun je niet plukken”, zo vertelt Leo.
Destijds had het bedrijf in afwachting van de nieuwe stal tijdelijk (veel) minder koeien toen de fosfaatrechten kwamen. De Ten Haves vonden dit een knelgeval, maar (zoals meestal bij dit soort bezwaren) werd dat niet gehonoreerd; het zou puur om een bedrijfsrisico gaan.

Worstelen

Het bedrijf worstelt nu dus al zes jaar met financiële problemen en verkocht onder meer grond om de lasten te drukken. “Maar al onze plannen van destijds voor een mooie moderne stal zijn dus op de lange baan geschoven, het is nu vooral worstelen om uit de financiële problemen te komen.” Dat ze het konden volhouden, heeft vooral te maken met twee potentiële opvolgers in het gezin. “En de passie voor dit vak van melkveehouder hebben we altijd gehouden”, zo vertelden Leo en Catharine (die buiten de boerderij in de zorg werkt) aan de koningin.
Tijdens het enkele uren durende werkbezoek sprak de koningin met een groot aantal mensen die zelf of beroepsmatig te maken hebben met problemen op het platteland en in de landbouw. Maureen Fakkert, melkveehoudster in Heeten, maakte indruk met een persoonlijk en bewogen verhaal. “Samen maak je honderd uur of meer per week. Dan kun je je eigenlijk geen ziek kind thuis permitteren. Want bij een gemiddeld rendement verdienen we als melkveehouders 6 tot 8 euro per uur, maar arbeid inhuren begint pas bij 40 euro of meer per uur. En de dierenarts vraagt zo 120 en de accountant 200 euro per uur. Maar zelf kun je niet alles invullen, dus daar heb je een boekhouder voor nodig. Maak die regels veel minder ingewikkeld, dan hebben we de boekhouder ook minder nodig. En kunnen we weer gewoon boer zijn.”

Vol lof

Ook de twee wethouders Gerria Toeter en Liesbeth Grijsen maken zich zorgen om de situatie op het Sallandse platteland. Toeter: “Die signalen over problemen krijgen wij geregeld. Het is heel goed om dat allemaal hier vandaag te bespreken. Dat het hier net de gemeente Deventer is maakt niet uit. De problematiek op het Sallandse platteland is heel goed te vergelijken.”
Haar Deventer collega Grijsen: “Na de grote boerenactie op het Malieveld in 2019 zijn we in gesprek gegaan met boeren in de gemeente Deventer; wat speelt er hier, wat kunnen wij als gemeente doen? Daarna zouden we in de loop van 2020 twee speciale bijeenkomsten houden. Over problemen door schulden, hoe je kunt helpen, maar ook over ondermijning en illegale activiteiten. Helaas konden die niet doorgaan door Covid. We hopen dat dit najaar alsnog te gaan doen.”
Beide wethouders waren vol lof over de familie Ten Have. “Zij durven hier toch maar hun verhaal te doen zodat anderen er wat van kunnen leren. Dat is in de landbouw en zeker ook in Salland niet heel erg gebruikelijk.”

Foto: De twee wethouders van Deventer en Raalte (links) in gesprek met koningin Máxima (achteraan) over schuldenproblematiek en dan vooral op het platteland en in de landbouw. Rechts: burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.