Home / Sallandcentraal / Zwangerschapsblog Laura: Moodswings

Zwangerschapsblog Laura: Moodswings

Kotsen, misselijkheid, duizeligheid, flauwte, ik heb er alleen een beetje last van gehad in de eerste twaalf weken en zeker niet in een extreme vorm. Nee, geen lichamelijke kwalen tijdens de zwangerschap dus wat dat betreft mag ik niet klagen. Bij mij zit het in de enorme stemmingswisselingen die ik kan hebben door het veelvoud aan zwangerschapshormonen. Zo heb ik mijzelf eens met groot theater huilend naar de grond gedrapeerd, omdat de vriend mij klem had geparkeerd op de oprit. Zelf heb ik daar achteraf smakelijk om gelachen omdat het natuurlijk totaal absurd is, maar het gebeurt dus wel…

Maar even serieus, oprecht vind ik dit een onderbelicht onderdeel van de mogelijke kwalen die je kan krijgen tijdens je zwangerschap. Ik heb bij mijn eerste zwangerschap, maar ook nu weer gemerkt dat het praten over je stemming en het ervaren van stemmingswisselingen een moeilijk onderwerp is voor velen. Het moet allemaal mooi en leuk zijn en het liefst met zo min mogelijk klachten, want het is ‘oh zo geweldig om zwanger te zijn’. Maar laten we eerlijk zijn: dat is het soms gewoon niet. Pijntjes door de veranderingen in je lijf zijn meer dagelijkse kost dan uitzondering. Gelukkig ben ik een open boek en is het spreekwoord ‘what you see is what you get’ precies van toepassing op mij. Ik schrok dan ook toen een collega zei: “Wat goed dat je vertelt dat je last kan hebben van stemmingswisselingen, ik was erg somber tijdens mijn zwangerschap, maar heb het nooit durven delen’’. Nou dan schiet ik vol hè. En dat bedoel ik niet​ in spreekwoordelijk zin, want ik ben dus echt zo emotioneel incontinent tijdens mijn zwangerschap.

Gelukkig herken ik de signalen nu beter dan ​in mijn vorige zwangerschap. Ik kan er voor mijn gevoel beter mee omgaan. De somberheid die mij af en toe overvalt, blijf ik lastig vinden, maar ​ik merk dat ik ​dat ook deze keer toch ook makkelijker ‘kan laten’. De vorige keer schrok ik enorm van deze gevoelens. Ik voelde mij leeg en ongelukkig en kon mij ergens voorstellen dat het zo een beetje moet voelen als je een (pre- of postnatale) depressie hebt. Bij mij duren die perioden enkele uren tot een paar dagen, maar daarna gaat het weer weg. Dat weet ik nu, waardoor het makkelijker wordt om te accepteren.

Los van de somberheid kan ik ook in een splitsecond van vrolijk naar boos schieten. Hoewel ik normaal van een grapje houd en smakelijk (en soms met kiespijn) blijf lachen om de steeds slechter wordende grappen van mijn vriend, kan dit dus écht werkelijk binnen seconden omslaan naar geïrriteerdheid of boosheid. Mijn vriend vindt mijn stemmingswisselingen eigenlijk nog wel de meest moeilijke zwangerschapskwaal. Hij doet echt zijn best, maar kan het in mijn zwangere ogen eigenlijk nooit goed doen. Onaardig, dat weet ik ook wel, maar ik weet tijdens zo’n stemmingswisseling zelf niet eens wat goed is, hoe weet ik dan wat mijn partner moet zeggen of doen? Het concept ‘meeveren’ van Kluun gaat zo moeilijk als je het ene moment in opperbeste stemming bent en je het volgende moment bloedchagrijnig of in tranen kan uitbarsten.

Desondanks probeert hij maar steeds weer lief en meegaand de situatie niet te laten escaleren. En dat doet hij dus ook als hij slaapt. Hij praat in zijn slaap en ik kan hele gesprekken met hem voeren. Meestal slaat dat nergens op, is hij bang voor brand, inbrekers of druk aan het vertellen over een van zijn nieuwe ideeën. Als hij dan middenin de nacht mij vasthoudt en ik voor de zoveelste keer geïrriteerd wakker word en wil opstaan voor wéér een piepklein plasje laat hij mij ineens niet meer los. “Lau, niet doen hoor, ik vertrouw het niet, maar als je het echt wilt dan moet je het zelf maar weten.” Waarvan ik niet wist dat je het tegelijk kan voelen, stap ik geïrriteerd glimlachend uit bed. Toch wel lief ook… Maar moet dat om 04.00 uur ‘s nachts?

Lees ook

Dik vierhonderd deelnemers aan Oostermaetloop in Lettele

LETTELE – De Oostermaetloop in Lettele, onderdeel van het Sallands Cross Circuit, trok afgelopen zaterdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.