Vriendenkring van de Hartkamp viert 40-jarig bestaan

‘Het doel is exact hetzelfde gebleven: ‘Het leven voor de bewoners zo aangenaam mogelijk maken’

RAALTE – Met taart, muziek en het uitdelen van fleurige ‘hanging baskets’ aan de bewoners en medewerkers van woonzorglocatie de Hartkamp is deze week het 40-jarig bestaan van ‘Vriendenkring de Hartkamp’ gevierd. Veel is er in die periode op de Hartkamp, die dit jaar zelf 50 jaar bestaat, veranderd, maar het doel van de Vriendenkring niet. “Dat is nog exact hetzelfde, namelijk het leven voor de bewoners zo aangenaam mogelijk maken in de breedste zin van het woord”, vertellen voorzitter Gerard Veldhuis (74) en penningmeester Anton Jansink (81), twee van de huidige zes bestuursleden.

Van de oprichters, onder wie bekende Raaltenaren als Gé Nijboer en Wout Mars, leeft niemand meer. Antoon Olde Hensken (bestuurslid sinds 1987 en enkele jaren geleden nog koninklijk onderscheiden), is van alle huidige bestuursleden de langst zittende. “Die loopt hier nog steeds drie dagen per week rond, die is bijna met de Hartkamp getrouwd”, glimlacht Jansink, zelf ‘pas’ sinds 2006 bestuurslid. De Twentse Raaltenaar had al de nodige ervaring als bestuurder en vrijwilliger (bij onder meer de KBO, Stöppelkaters, Beter Wonen en als voorzitter van de Seniorenraad Raalte) en werd prompt gevraagd. “Ik ben ook niet iemand die dan makkelijk nee zegt”, stelt hij.
Voorzitter sinds enkele jaren is de geboren en getogen Luttenberger Veldhuis. Na zijn terugkeer vanuit de Randstad naar Salland moest hij voor bloedprikken op de Hartkamp zijn en vroeg hij vervolgens of iemand daar wat met muziek had (hij speelde vroeger mondharmonica). Voordat hij het wist stond hij regelmatig voor een zaal met tientallen bewoners oud-Hollandse liedjes te spelen. De stap naar het bestuur van de Vriendenkring was snel gezet. “Ze zagen me na een inwerkjaar wel zitten als voorzitter. Bij dit bestuur is het altijd belangrijk geweest dat het onderling goed klikt.”
De lijst met activiteiten en successen in die 40 jaar is lang. Een hoogtepunt was de aangepaste bestelbus die zeven jaar geleden dankzij een forse gift van een anonieme weldoener aan de Hartkamp kon worden geschonken. En nog steeds flink gebruikt wordt. Ook een speciale duofiets en later een elektrische versie daarvan staan in het rijtje wapenfeiten, net als de mooie volière en de kippenren op het terrein.

Hometrainerfiets

Ook een groot succes was de aanschaf van een speciale hometrainerfiets met beeldscherm. Daarop kon eerst alleen (digitaal) ‘gefietst’ worden door grote Nederlandse en buitenlandse steden, maar dankzij de Vriendenkring kwamen er ook twee zelf uitgezette routes door Raalte en omgeving beschikbaar. Die Sallandse routes op de computer zetten, kostte flink wat geld, maar omdat andere zorgcentra in Raalte, Boskamp en Heeten ook interesse hadden, konden de kosten mooi gedeeld worden. “Over dat systeem van het Fietslabyrinth was iedereen enthousiast. De bewoners herkennen hun eigen omgeving en dat vinden ze geweldig. En bewegen op die hometrainer is natuurlijk erg goed.”
Veel activiteiten komen regelmatig terug; twee keer per jaar bijvoorbeeld een grote bingo, het feest op de vrijdag van Stöppelhaene, optredens van muziekgroepjes en artiesten (zelfs Willeke Alberti kon dankzij gulle sponsors naar de Hartkamp gehaald worden). En natuurlijk veel bloemen voor alle afdelingen tijdens bijvoorbeeld kerst en het voorjaar. “De kerstbloemen doen we trouwens sinds enkele jaren in de eerste week van januari. Rond kerst krijgen de bewoners namelijk al veel boeketten en bloemstukjes. Een heel goed idee van onze vrouwelijke bestuursleden.”

Geld overgebleven

Afgelopen coronajaar moesten veel activiteiten noodgedwongen geschrapt worden. “We wilden wel, maar het kon en mocht gewoon niet. We hebben toen wel een bijzondere roofvogeldemonstratie buiten geregeld. Dat sloeg enorm aan. Omdat we minder activiteiten hadden, is er ook wat geld overgebleven. Dat kunnen we nu mooi besteden bij de viering van ons 40-jarig bestaan deze week.”
Na het 40-jarig bestaan over tien jaar de halve eeuw? “Zeker, dat gaat lukken. Al is het niet altijd makkelijk om voldoende donateurs en sponsors te blijven vinden. Daarom hebben we ook een speciaal spandoek gemaakt om onze Vriendenkring eens extra onder de aandacht te brengen. We hebben nu zo’n driehonderd donateurs, maar nieuwe aanmeldingen kunnen we goed gebruiken. Een mailtje naar vriendenkringhartkamp@carinova.nl of een belletje naar 0572-358283 is welkom.”

Foto: Voorzitter Gerard Veldhuis (links) en penningmeester Anton Jansink met het speciale spandoek ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van de Vriendenkring van de Hartkamp. Daarachter het beeld dat bij het 25-jarig bestaan aan de Hartkamp geschonken werd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.