Home / Nieuws / Voorplein gemeentehuis Dalfsen officieel geopend

Voorplein gemeentehuis Dalfsen officieel geopend

DALFSEN – De werkzaamheden aan het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen zijn nagenoeg afgerond. Wethouder André Schuurman opende vorige week woensdag samen met Rick Brink, voormalig minister van Gehandicaptenzaken, het plein officieel. “Als ik nu naar het voorplein kijk, ben ik blij en trots op hoe het eruit ziet. Dit is wat we in het voortraject beoogden. Het ademt groen en het gemeentehuis is nu bereikbaar voor álle inwoners”, vertelt wethouder André Schuurman.

In het bouwteam is over alle aspecten nagedacht: duurzaamheid in verschillende opzichten, veiligheid, toegankelijkheid en de multifunctionele inzet van het plein. Zo is er aandacht besteed aan het inzetten van lokale ondernemers en is de oorspronkelijke natuursteenverharding opgenomen door medewerkers van Stichting Dalfsen Werkt. Die wordt duurzaam hergebruikt in de gemeente Dalfsen. Daarnaast zijn er bijna dertig verschillende soorten planten geplant die bijdragen aan biodiversiteit, waarmee circa 700 vierkante meter meer groen is ingevuld ten opzichte van het oude plein. Dat is bijna 40 procent van de totale oppervlakte van het voorplein. Ook het fietsparkeerprobleem aan het Waterfront is nu opgelost door de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de extra fietsenrekken.
In de uitvoering zat naast de bereikbaarheid nog een aantal andere uitdagingen. Denk hierbij aan het verwijderen van de bestaande trappen en het natuursteen op het dek van de parkeergarage. Een gedeelte van de parkeergarage loopt namelijk door tot onder het voorplein. De trappen en het natuursteen op deze locatie verwijderen was een precisieklus. Het beton moest verwijderd worden zonder het dek van de parkeergarage te beschadigen. Daarnaast zat de uitdaging in het aanbrengen van de nieuwe verharding op dit gedeelte van het voorplein. Door de geringe werkruimte was maatwerk noodzakelijk. Deze werkzaamheden zijn door vooronderzoek in de bouwteamfase goed verlopen.

Toegankelijk

In de oorspronkelijke staat kon de toegankelijkheid en veiligheid niet gegarandeerd worden aan bezoekers. Het was noodzakelijk om de herstelwerkzaamheden te gaan opstarten. Daarbij werd ook nadrukkelijk gekeken naar een toekomstbestendige keuze. Enkel herstellen was voor de korte termijn de goedkoopste oplossing, maar zou op de lange termijn om nieuwe aanpassingen vragen om aan de geldende toegankelijkheidsnorm te kunnen voldoen. Met de keuze van de raad heeft de gemeente Dalfsen niet alleen het gemeentehuis voor iedereen toegankelijker gemaakt, maar draagt ze ook een steentje bij aan een inclusieve samenleving, aan het klimaat en het fietsparkeren aan de rand van het Waterfront. Op www.dalfsen.nl/voorplein is de infographic te vinden die schematisch de aanleiding en het proces weergeeft.

Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Vaccinatielocaties geopend voor registraties in gele boekje

REGIO – Meer dan 1.500 mensen hebben vorige week in regio IJsselland alsnog een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.