Vintage Rebel timmert aan de weg met tv-opnames en videoclip

(Door Hans Keesmaat)

DALFSEN/OMMEN – De rockband Vintage Rebel heeft afgelopen week enkele stappen gezet naar meer landelijke bekendheid. De vijfkoppige groep, met leden uit onder meer Dalfsen en Ommen, was afgelopen vrijdag in Amstelveen voor televisieopnames en besteedde de zaterdag aan opnamen voor de videoclip die hun derde single moet promoten.

“Het was een lange dag”, blikt de in Dalfsen wonende gitarist Jean Hofman terug op de opnamedag in de studio’s van RTL 4. “We reden om half zeven ’s ochtends weg uit Almelo en waren om negen uur ’s avonds weer thuis. Dat is heel wat voor een paar minuten televisiezendtijd. Maar het was wel heel leuk om mee te maken.”
Vintage Rebel is te zien in het programma Vintage Department Store, een door voormalig Dolly Dot Patty Zomer gepresenteerd programma waarin de ‘vintage’ kleding- en interieurstijl centraal staat. De bandleden vertellen er over de kleding die ze vaak in tweedehands winkels op de kop tikken en brengen aan het eind van het programma hun eerste single ‘Yesterday’s Hero’ voor het voetlicht. De opnamen worden op zondag 16 mei vanaf 16.00 uur uitgezonden.
De groep, die naast Hofman bestaat uit zangeres Jorieke Sterken (bekend van haar deelname aan The Voice of Holland), zanger en bassist Dennis Veeka, Andy Nijmeijer (hammondorgel) en Alexander Pape (drums), had het tv-optreden aan eigen initiatief te danken. “Ik zag een aflevering van dat programma en dacht meteen dat we daar wel in zouden passen, omdat we zelf vaak in dat soort kleding spelen”, vertelt Hofman. “Op hun website stond dat je je daarvoor kon aanmelden. Dat deed ik en drie uur later hadden we de uitnodiging al op zak.”
De ‘vintage’ outfit van de band heeft alles te maken met de muziekstijl die ze spelen: het soort ‘classic rock’ dat in de jaren zeventig werd gemaakt door bands als Deep Purple, een stijl die in latere decennia levend werd gehouden door bijvoorbeeld The Black Crowes en tegenwoordig DeWolff. “Of daar nog steeds een markt voor is? Vooral veertigers en vijftigers houden van deze muziek, maar ook jongeren zijn er niet ongevoelig voor”, merkt Hofman. “In onze eigen regio zijn de jonge jongens van Tricklebolt bijvoorbeeld vaandeldragers van deze muziekstijl.”

Studio

Wat wel veranderd is, is de manier waarop je je muziek onder de aandacht brengt. “Zonder videoclip, een eigen YouTube-kanaal en aanwezigheid op Spotify maak je tegenwoordig weinig kans”, weet Hofman, die mede dankzij zijn eigen JB Studio in Almelo is gepokt en gemazeld in de muziekwereld. “Je moet een infopakketje hebben met een QR-code en zelf een netwerk aan contacten hebben. Dat laatste is echt heel belangrijk.”
En daarom besteedt de band veel tijd aan de videoclips bij de drie nummers die ze tot dusver hebben opgenomen. Hun tweede single ‘Show your moves’ staat sinds vorige week op YouTube en zaterdag vonden opnamen plaats voor de clip bij hun derde single. Vintage Rebel bestaat nog maar kort; de band werd vorig jaar opgericht, in coronatijd. “Ik ken de bandleden van eerdere opnamen in mijn studio”, vertelt Hofman. “Het bleek te klikken en de band was snel samengesteld. We hebben de afgelopen tijd ieder voor zich thuis geoefend en tot dusver drie nummers opgenomen in de studio.”

Beetje geluk

“Of dit de band van mijn dromen is? Het is een hechte club, maar ik heb dat in het verleden van wel meer bands gezegd waar ik in zat, dus ik ben daar een beetje voorzichtig in. Soms hangt het van een beetje geluk, van onvoorziene factoren af of je doorbreekt of niet. We denken dat we het met deze muziek vooral ook van liveoptredens moeten hebben, en dat zat er het afgelopen jaar natuurlijk niet in. We hebben goede hoop dat dat vanaf augustus weer mogelijk wordt. Tegelijk met het promoten van onze muziek maken we plannen voor optredens. Er staan er al enkele gepland, waaronder in de Metropool en Hedon. In dat Zwolse poppodium hebben we een eigen concert en waarschijnlijk spelen we daar ook in het voorprogramma van DeWolff. Maar het blijft onzeker of dat doorgaat. Het hangt allemaal af van de ontwikkelingen rond corona.”
Zijn er al verdere plannen? “We werken toe naar het schrijven en opnemen van zes à zeven nummers, die we naast de online kanalen ook op een mini-LP willen uitbrengen. Fans van dit soort muziek houden van muziek in tastbare vorm. Zelf hebben we op onze Facebookpagina elke week een ‘Vinyl Vrijdag’, met aandacht voor albums van vroeger. Dus ja, onze eigen muziek op zo’n zwarte schijf, dat sluit natuurlijk wel heel erg aan op dat ‘vintage’ gevoel.”

Vintage Rebel bestaat naast gitarist Jean Hofman (rechts op de foto) uit (vlnr) zangeres Jorieke Sterken (wonend in Steenwijk en voorheen in Ommen), zanger en bassist Dennis Veeka (Ommen), Andy Nijmeijer (hammondorgel, Coevorden) Alexander Pape (drums, Vriezenveen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.