Traditionele Woolderink Beerenburg weer op de markt

RAALTE – Het zal veel oudere Sallanders plezier doen; vanaf vandaag is de enige, echte Woolderink Beerenburg weer te koop. En dat werd hoog tijd ook, zo vond Rita van Raaij (83) die vorige week de eerste fles met het bekende gele etiket in ontvangst mocht nemen bij de Mitra van Willem Schimmel in Raalte.

“Toen de productie in 2014 gestopt werd, heb ik flink wat flessen gehamsterd. Die raakten op, maar een fles heb ik jarenlang bewaard. En die heb ik pas onlangs aangebroken toen bleek dat er gelukkig weer opnieuw gedestilleerd wordt”, zo vertelde zij. In het huis van Rita en haar overleden echtgenoot Louis van Raaij kwam tientallen jaren lang alleen de Woolderink Beerenburg op tafel.
Dat deze Beerenburg weer gemaakt wordt, is vooral te danken aan de broers Richard en Hans Woolderink. Het tientallen jaren aan de Varkensmarkt in Raalte gevestigde familiebedrijf van onder andere hun vader Harrie Woolderink (overleden in 2011) fuseerde in 1990 met Hulsink in Harderwijk waar de productie ook heen verhuisde. Dat bedrijf werd later weer gekocht door Dirkzwager in Schiedam en de productie ging naar dochteronderneming Cooymans in Tilburg. Medio 2014 besloot die distilleerderij om te stoppen met producten met een jaarlijkse omzet van minder dan 10.000 flessen. Daar vielen ook de vier producten onder de naam Woolderink onder; advocaat, genever, Beerenburg en Jacoba kruidenlikeur, die vooral in het Sallandse verkocht werden.
Daarop kwamen de twee broers Woolderink in actie. Zij kregen de merkrechten van Dirkzwager en richtten een nieuw bedrijf op met de familienaam op. Enkele jaren geleden werd de Jacoba weer op de markt gebracht en nu dus de Beerenburg. Dat het zo lang heeft geduurd voordat bij distillateur Weduwe Joustra in Sneek de juiste smaak en kleur gevonden kon worden, heeft alles te maken met het oude recept. Al in 1772 zou dat recept door Derek Kortenhorst gekocht zijn van de Amsterdamse apotheker Hendrik Jan Beerenburg (Beerenburg is dus geen Fries drankje) en naar Raalte gebracht. Uiteindelijk kwam dat via café ’t Witte Kruis (nu Laurel’s) bij de familie Woolderink. Het recept dat wijlen Harrie Woolderink gebruikte, bevatte wel alle ingrediënten zoals de tientallen verschillende kruiden, maar gaf niet echt duidelijkheid over hoe lang alles moest trekken. In Sneek heeft distillateur Steve Sibson de nodige proefbrouwsels moeten maken voordat de originele smaak en kleur weer gevonden waren. Vorige week begon het bottelen van de eerste partij die nu via distributeur de Monnik in Oldenzaal naar de verschillende slijterijen gaat. Waarbij uiteraard het zwaartepunt weer op Raalte en omgeving zal komen te liggen.

Eerste slokje

Plannen om ook de Woolderink advocaat en jenever weer te gaan maken, hebben de gebroeders Woolderink niet. Daarvoor is de belangstelling altijd kleiner geweest. “De twee meest kansrijke producten van distilleerderij Woolderink die over zijn gebleven zijn nu dus weer leverbaar. Een mooi eerbetoon aan onze vader die zijn gehele werkbare leven met hart en ziel gedistilleerd maakte”, vindt Richard Woolderink. Rita van Raaij mocht ook meteen het eerste slokje uit de eerste fles nemen (nog steeds met het herkenbare gele etiket en de tekst daarop). De smaak is uitstekend volgens de krasse Raaltese: “Niet zo zoet als die bekende Beerenburgmerken, echt de Woolderink zoals we die kenden.” Slijter Willem Schimmel was ook tevreden. “Het is een mooi product met een bijzondere geschiedenis die echt bij het dorp Raalte hoort.”

Foto: Rita van Raaij krijgt de eerste fles Woolderink Beerenburg van Richard Woolderink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.