Raalter college ziet referenda niet zitten

RAALTE – Het Raalter college van B&W laat in een reactie naar de raad weten niet achter het initiatiefvoorstel van BurgerBelangen te staan om in de gemeente (zowel raadgevende als bindende) referenda mogelijk te maken. Volgens het college heeft in de invoering dergelijke referenda ‘onvoldoende toegevoegde waarde in relatie tot de manier waarop de gemeente nu participatieprocessen vormgeeft’.

“Zeker bij belangwekkende onderwerpen met een grote maatschappelijke impact kan het een enorme meerwaarde hebben als inwoners aan de bel (of noodrem) kunnen trekken, als ze menen dat er een besluit gaat worden genomen zonder voldoende draagvlak”, zo stelde BurgerBelangen in het initiatiefvoorstel. “Maar ook de raad kan voor besluiten komen te staan die een grote impact hebben op de lokale samenwerking, en waarvan ongewis of de inwoners zich -om welke reden dan ook- mogelijk in voldoende mate hebben kunnen uitspreken.”
Het college denkt er dus anders over. Ten eerste stelt het dat burgerparticipatie al een rol heeft bij vrijwel alle beleidsontwikkelingen. Van luistervinken bij het ontwikkelen van de omgevingsvisie en werkateliers als het gaat om economie en evenementenbeleid tot meedenken over woningbouw in Heino en het centrumplan in Raalte. “Deze vormen van participatie met inwoners leveren bruikbare input op en daarmee een duidelijke meerwaarde”, zo concludeert het college. “De rode draad in die ervaringen is dat het gesprek wordt gevoerd. Het referendum is minder passend bij de wijze waarop we participatie in Raalte vorm willen geven. Een referendum vraagt naar een ‘voor’ of ‘tegen’ en kan tegenstellingen op scherp zetten. De uitslag zal op enige wijze gerespecteerd moeten worden, anders bestaat het gevaar dat de afstand van inwoners tot de raad wordt vergroot.”

Kosten

Het college verwijst ook naar de kosten van een referendum. BurgerBelangen schatte die op ongeveer 2 euro per stemgerechtigde inwoner, oftewel ongeveer 60.000 euro. Het college onderschrijft dat, als het gaat om de organisatiekosten, maar stelt dat daar ook nog voorlichtingskosten overheen komen (tussen de 10.000 en 25.000 euro) en kosten om de campagnes van voor- en tegenstanders te financieren (afgaande op de ervaring bij andere gemeenten nog eens tussen de 7.500 en 90.000 euro extra). Op basis daarvan schat het college in dat de minimale kosten van een referendum circa 85.000 euro bedragen.
Daarnaast wijst het college ook op de juridische manier waarop BurgerBelangen de referenda mogelijk wil maken. De partij wil gebruik maken van een modelverordening van de VNG, maar volgens het college zitten daar meer haken en ogen aan dan de partij denkt. Ook is er onduidelijkheid over het minimale aantal inwoners dat nodig is voor een verzoek. De ene keer is dat negenhonderd, de andere keer 1.500.

1 REACTIE

  1. Nee, vanzelfsprekend zien burgemeester en wethouders van Raalte een referendum niet zitten. Ze zijn er als de dood zo bang voor dat burgers daadwerkelijk iets te zeggen krijgen over invloedrijke besluiten.
    Het bewijs dat je voor invloed van jouw inwoners helemaal niet bang hoeft te zijn, vind je in Zwitserland. Dat functioneert daar prima.
    Wat is dat toch in Raalte dat een raadsmeerderheid het in de broek doet voor degenen die hen hebben gekozen?
    Ik zei het al eerder: zodra bij de verkiezingen jouw stem in de afvalbak is beland, is jouw invloed gereduceerd tot nul-komma-nul. Vooral in Raalte.
    Voor BurgerBelangen neem ik in deze kwestie welgemeend mijn hoed af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.