Home / Sallandcentraal / Raalte wil Schoonhetenseweg ingrijpend aanpakken

Raalte wil Schoonhetenseweg ingrijpend aanpakken

Nieuw wegdek, meer historische allure en beperking van de verkeerssnelheid

RAALTE – De gemeente Raalte heeft een visie ontwikkeld voor de aanpak van de Schoonhetenseweg en Portlanderdijk (het deel tot de Haarlesedijk) en omgeving. De wegen zijn in zodanig slechte staat dat de veiligheid in het geding dreigt te komen. De visie is ontwikkeld in samenwerking met Odin Landschapsontwerp en een groep aan-en omwonenden. “We misten het gevoel van de kwaliteit die het gebied in zich heeft”, stelt projectleider Frank van den Hoek.

De beide wegen zijn er slecht aan toe. Het wegdek heeft op het moment een sterke bolling, die wordt veroorzaakt door een weggezakte fundering. Daardoor brokkelt het asfalt aan de zijkanten af en ontstaan gaten in de weg. Door wortelopdruk zijn er tevens hobbels in de weg gekomen. Daarnaast zijn de aanwonenden bezorgd over de snelheid op de wegen. Reden voor actie dus.
Raalte wil onder andere de weginrichting aanpakken. Door bijvoorbeeld (het is een optie) de weg in te richten met twee asfaltstroken en een strook met klinkers er tussenin moet de historische allure van het gebied beter worden benadrukt. Daarnaast is het ook de bedoeling dat er her en der versmallingen, chicanes of kleine slingers in de wegen komen om de snelheid te beperken. Wel moet de wegen goed toegankelijk blijven voor landbouw -en vrachtverkeer. De bomenlaan langs het deel van de Schoonhetenseweg dat langs landgoed Schoonheten voert, heeft een monumentale status. Raalte wil daar de historische klinkerverharding terugbrengen, al dan niet met de orginele klinkers die nu op sommige plekken nog onder het asfalt liggen. “En we denken eraan om daar met kruiden en planten in de bermen de locatie meer body te geven. Daarnaast willen we ook de toegang tot het landgoed meer accentueren”, stelt Van den Hoek. Tevens komt er aandacht voor onderhoud en snoeiwerkzaamheden. Hij stelt te hopen dat de schop volgend jaar de grond in kan. “Zoals het er nu voorstaat denk ik dat we het gebied gefaseerd over meerdere jaren gaan aanpakken. Ook vanwege de financiële impact.”

Kostenplaatje

Dat laatste zegt hij niet voor niets. Er hangt namelijk waarschijnlijk een stevig kostenplaatje aan de werkzaamheden. In een vroeg stadium van het project werd de vervanging van de complete weg en fundering geraamd op 3,2 miljoen euro. Na uitwerking van de visie in een schetsontwerp kan een actuele kostenraming worden opgesteld. Rond september/oktober zal dit schetsontwerp met financiële onderbouwing ter goedkeuring aan het college worden aangeboden. Daarna moet ook de raad zich er nog over buigen.
De toekomstvisie is te zien op www.raalte.nl/schoonhetenseweg.

Animatie: Odin Landschapsontwerp

Lees ook

N35 tussen Nijverdal en Wierden vrijdagnacht afgesloten

REGIO – In verband met onderhoudswerkzaamheden is de N35 tussen Nijverdal en Wierden op vrijdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.