Raalte werkt aan nieuw beleid om starters meer kansen te bieden

RAALTE – Het Raalter college komt na de zomer met de notitie ‘Kansen voor starters’, waarin verschillende beleidsinstrumenten om de woningmarkt te verbeteren voor starters worden uitgewerkt. De gemeente onderzoekt onder andere het Zaanse model. Daarbij treedt een gemeente als zelfstandige onderneming op op de markt.

Dat schrijft het Raalter college in haar antwoord op een brief van GemeenteBelangen. Daarin stelde de partij een aantal vragen over woonmogelijkheden voor jongeren/starters in de gemeente Raalte’. “We bekijken op welke manier het mogelijk is starters een betere kans te geven, rekening houdend met de huidige regelgeving”, zo schrijft het college. “Het is op basis van de Huisvestingswet namelijk niet mogelijk om inwoners van gemeente Raalte een voorrangspositie te geven bij de uitgifte van woningbouwkavels en/of nieuwbouwwoningen. Omdat het niet is toegestaan om in de koopsector bindingseisen te stellen, bekijken we of er andere mogelijkheden bestaan om starters zo goed mogelijk te faciliteren.”
Bij het Zaanse model wordt bijvoorbeeld een BV opgericht die goedkope woningen gaat bouwen en daarbij erfpachtconstructies aanbiedt. Dan koopt de belangstellende alleen de woning en pacht hij/zij de grond van de gemeente (of een commerciële partij). Dat zorgt voor een lagere hypotheek. Maar de gemeente onderzoekt daarnaast nog veel meer mogelijke beleidsinstrumenten. Denk aan de starterslening (een pilot die deze week van start gaat, zie kader), uitgifte van meer kavels in het betaalbare segment of tegen verlaagde prijzen, meer variatie in woonconcepten of uitgifte van meer kavels via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). “Wat ons betreft kan er in gemeente Raalte per kern, per uitgifte bekeken worden of het interessant is om grond beschikbaar te stellen voor CPO. In de praktijk zien we ook dat CPO-kavels voornamelijk door inwoners van gemeente Raalte worden gekocht.”

Starterslening

Vanaf 26 mei is het mogelijk om een starterslening aan te vragen bij de gemeente Raalte. Daarmee kunnen starters net dat beetje extra lenen voor het aankopen van hun eerste woning. Het maximale bedrag per aanvraag is 30.000 euro. De aankoopprijs van de woning mag maximaal 280.000 euro bedragen. Dit kan een bestaande of nieuwbouwwoning zijn. De looptijd van de lening is dertig jaar en de rente staat voor vijftien jaar vast. De eerste drie jaar hoeven starters geen rente en aflossing te betalen. In de pot zit in totaal 500.000 euro. Op basis van opgedane ervaringen verwacht de gemeente 20 tot 25 nieuwe leningen te kunnen verstrekken. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) voert de starterslening in opdracht van de gemeente Raalte uit. Zie verder raalte.nl/starterslening.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.