Raalte aan de slag met verduurzaming gemeentelijke gebouwen

RAALTE – De gemeente Raalte gaat het komende jaar tien gemeentelijke gebouwen verduurzamen. Het gaat om de brandweerkazernes in Raalte, Luttenberg en Heino; de gemeentewerf in Raalte; Jongerencentrum Traxx in Raalte; de gymzalen van Kwintijn, de Berkte en ’t Raan in Raalte; zwembad de Tippe in Heino en kinderdagverblijf Wervelwind in Broekland.

De voorbereidende werkzaamheden zijn onlangs gestart. De uitvoering zal ongeveer één jaar in beslag nemen. De gemeenteraad heeft het benodigde budget van 1,2 miljoen euro al eerder gereserveerd. De verduurzaming van het gemeentehuis wordt in een ander project meegenomen.
De verduurzaming is een eerste stap richting het energieneutraal maken van deze gebouwen. In 2024 moeten alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal zijn. Dit doel heeft de gemeenteraad eerder uitgesproken.
Wethouder Frank Niens: “De maatregelen zijn gericht op energiebesparing en energieopwekking. Zo worden de gebouwen onder andere beter geïsoleerd en komen er zonnepanelen en warmtepompen. Dit zorgt voor een energiebesparing van ongeveer 60 procent en een CO2-reductie van 69 procent. Dit valt ruim binnen de landelijke normen uit het Klimaatakkoord.” Wethouder Wout Wagenmans vult aan: “Dit is de eerste fase, waarin de maatregelen grotendeels goed terug te verdienen zijn. Voor elk gebouw is een plan op maat gemaakt. Winkels Techniek (vestiging Raalte) voert de duurzaamheidsmaatregelen uit. Uit een lokale aanbesteding kwamen zij als beste uit de bus.”

Op de foto van links naar rechts: Wethouder Wout Wagenmans, Wethouder Frank Niens en Eddy Winkels (directeur Winkels Techniek).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.