Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

ZWOLLE – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs de provinciale wegen. Het gaat om plekken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en in de directe omgeving van bebouwing. Op deze locaties wordt gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari).

Dit middel is niet schadelijk voor de gezondheid. Boven de rijbaan wordt niet behandeld. Op plekken waar zeldzame vlindersoorten voorkomen, wordt geen preventieve bestrijding toegepast. De provincie bestrijdt de rups op verschillende manieren. Naast de genoemde preventieve bestrijding wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijders. In de maand maart heeft de provincie een groot aantal nestkasten op laten hangen. Vooral koolmezen, maar ook andere zangvogels zijn zeer behendig met het vangen van de rupsen. Daarnaast stimuleert de provincie bloemrijke bermen en worden bij het bermmaaien stukken overgeslagen. De bloeiende bermkruiden trekken namelijk roofinsecten aan, waarvan de larven eikenprocessierupsen eten. Op locaties waar de rupsen zich wel ontwikkelen en voor overlast zorgen voor fietsers en voetgangers, worden de rupsen vanaf half juni verwijderd met een rupsenzuiger.
Mensen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van last van brandharen. Zo kunnen ze beter niet onder besmette eiken door lopen of fietsen. Het helpt om bedekkende kleding en een zonnebril te dragen. En het is beter geen wasgoed onder besmette eiken te hangen.
Meldingen van de eikenprocessierups langs provinciale (vaar)wegen kunt u online doorgeven aan de provincie (google meldpunt eikenprocessierups Overijssel) of bel 038-4998899.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.