Plannen voor drijvend zonnepark op Reko-plas

RAALTE – Het is de bedoeling om op de Reko-plas in Luttenberg een drijvend zonnepark aan te leggen. De plannen zijn gemaakt door ontwikkelaar Sunrock, Stichting Duurzaam Luttenberg en eigenaar Reko Raalte. Het Raalter college van B&W stelt de raad voor om er toestemming voor te geven. Daarna kunnen de plannen ter inzage worden gelegd.

Het zonnepark moet circa 6,3 hectare groot worden. De plas, een voormalige zandwinlocatie, heeft een totale (water)oppervlakte van circa 14 hectare. De panelen komen in het midden van de plas te liggen. Van het zonnepark gaan weinig mensen hinder ondervinden. De plas is volledig omgeven door beplanting en daardoor min of meer afgesloten van de buitenwereld. Volgens het college heeft geen van de omwonenden er direct zicht op. Het park moet er 25 jaar komen te liggen. Volgens het college voldoet de aanvraag aan alle basisuitgangspunten van het zonneparkbeleid. Voor het zonnepark bestaat volgens het college ook draagvlak onder de direct omwonenden.
Met Stichting Duurzaam Luttenberg is een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de invulling van het lokale eigenaarschap (50 procent). Het is de bedoeling dat een deel van de opbrengsten ten goede komt aan Luttenberg. Op en langs de oevers van de plas willen Sunrock en Stichting Duurzaam Luttenberg zorgen voor extra groen. Dat zullen ze ook zelf onderhouden.

Vaart

Er zit enige vaart achter. De betrokken partijen willen een SDE-subsidie aanvragen. De nieuwe aanvraagronde start in september. Om daaraan mee te kunnen doen, moeten de plannen voor de zomer ter inzage worden gelegd. Dat terwijl er nog wel enkele zaken spelen. Zo is het advies van de Omgevingsdienst over de milieuaspecten nog niet binnen; is de vergunning voor de aanleg van het extra groen nog niet aangevraagd en beoordeeld en loopt de Bibob-toets nog. De gemeente verwacht dat die drie adviezen en beoordelingen zijn afgerond voordat het plan ter inzage wordt gelegd. Het plan komt op 3 juni aan de orde tijdens een rond-de-tafelgesprek. Op 17 juni neemt de raad een besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.