Perspectiefnota 2022: uitvoering van coalitieakkoord in volle gang

ZWOLLE – Het provinciebestuur is goed op weg met de uitvoering van het coalitieakkoord. Van de investeringsruimte van 305 miljoen euro is ongeveer 200 miljoen in plannen omgezet en/of uitgevoerd (circa 65 procent). Dat blijkt uit de Perspectiefnota 2022, waarin het provinciebestuur laat zien welke plannen er nog in de pijplijn zitten.

Met een ambitieus coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan Overijssel’ is het provinciebestuur in 2019 voortvarend aan de slag gegaan. Daarbij kregen de samenleving en het bestuur te maken met ingrijpende ontwikkelingen: eerst de stikstofcrisis en daarna de coronapandemie. “Desondanks staat Overijssel er goed voor. Diverse resultaten zijn volop zichtbaar”, zo meldt het provinciebestuur. “Samenwerking staat aan de basis van vele geslaagde initiatieven, zoals de regiodeals, de woonagenda’s, nieuwe afspraken over de N35, de ontwikkelingen rond de Regionale Energiestrategie Twente en West-Overijssel, het aanbod van Oost-Nederland aan het nieuwe kabinet, de Overijsselse aanpak van de coronacrisis en de Gebiedsgerichte aanpak stikstof.”
Naast de investeringsimpuls uit het coalitieakkoord van 305 miljoen euro investeert de provincie miljoenen euro’s extra om de Overijsselse samenleving te helpen sterker uit de crisistijd te komen. “Enkele voorbeelden van belangrijke mijlpalen in de komende periode zijn: opening N340 van aansluiting A28 tot Ommen (najaar 2021) en besluitvorming over verduurzaming treindiensten Almelo-Mariënberg en Zutphen – Hengelo (Oldenzaal) (voorjaar 2022).”
Er liggen ook nog belangrijke opgaven, zoals het versneld bouwen van voldoende huizen en de transitie van de landbouw. Ook blijft de provincie samen met betrokken gemeenten, waterschap, deskundigen én inwoners op zoek naar oplossingen voor de schadeproblematiek langs kanaal Almelo-de Haandrik. De provincie blijft investeren in de aanwezigheid in het gebied om bewoners waar mogelijk te ontzorgen in deze moeilijke situatie.

Keuzes

In deze Perspectiefnota wordt ook vooruitgekeken ná deze coalitieperiode. De provincie krijgt minder te besteden en zal daarom kritischer keuzes moeten maken. “De effecten zijn nu nog beperkt, maar wel steeds meer zichtbaar.” Het provinciebestuur vindt het belangrijk dat een nieuw bestuur in 2023 ook voldoende bestedingsruimte overhoudt.

In juni vindt de politieke bespreking van de Perspectiefnota plaats: op 16 juni (commissiedag) en 30 juni (besluitvormend in Provinciale Staten). De volledige Perspectiefnota is te vinden op https://destaatvan.overijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.