Paul Velsink nieuwe voorzitter van SV Raalte

Club volop in beweging: inzet op jeugd en twee scenario’s voor accommodatie in ontwikkeling

RAALTE – De nieuwe voorzitter van de SV Raalte, Paul Velsink (54), mag dan als preses ‘een streepje meer’ hebben zoals hij dat zelf noemt, maar hij werkt het liefst aan een sterk en hecht team om zich heen. “Ik leg graag veel verantwoordelijkheid neer bij anderen in een platte organisatie, daar ligt namelijk de kennis en ervaring. Dat geldt zowel als voorzitter van SV Raalte als voor mijn werk bij het UMC Utrecht”, zo omschrijft hij dat zelf. Onlangs werd hij tijdens de online ledenvergadering benoemd tot algemeen voorzitter. Voor die tijd was hij al de preses van de voetbaltak van de omnivereniging met ook handbal en gymnastiek.

Samen met Heert Fennema (57), voorzitter van de sponsor- en communicatiecommissie, is hij aangeschoven om te praten over SV Raalte, voor, tijdens en na corona. Beiden kennen elkaar al heel lang en maakten enkele uitstapjes; Heert naar zustervereniging Rohda, waar toen zijn zoon voetbalde en Paul naar de Sallandse Mixed Hockey Club, waar zijn dochters speelden. Beiden keerden graag terug bij de blauw-witten in de Arkel-kuip. Waar het het afgelopen jaar noodgedwongen veel rustiger was. Heert: “Het was voor ons een zoektocht, hoe kun je elkaar als club en als leden blijven vinden?” Paul vult dat aan: “We hebben steeds geprobeerd om, binnen de regels uiteraard, alles op het veld zoveel mogelijk door te laten gaan. Zeker voor de jeugd is dat goed gelukt. Ook de selectie heeft, ondanks het stilleggen van de competitie na vier wedstrijden, veel doorgetraind. Petje af daarvoor. Ik was echt positief verrast door de grote opkomst. Ik ben heel benieuwd wat komend seizoen ons sportief gaat brengen. Het is een jonge selectie met veel potentie.” Begin dit jaar werd al het contract met trainer Hendri Zwinselman verlengd. Heert droogjes: “Het was natuurlijk ook een mooie uitlaatklep voor hun energie. Lekker tegen een bal trappen na school of je werk. Vaak waren ze gewoon blij dat er nog wat mogelijk was.”
Corona of niet, de voorbereidingen voor verbetering van de accommodatie aan de Jan van Arkelstraat gingen afgelopen jaar gewoon door. De huidige kleedkamers zijn verouderd. Voor twee scenario’s zijn er offertes aangevraagd. In het meest ambitieuze scenario gaat het om volledige nieuwbouw, compleet met een verdieping er bovenop, in het andere, iets bescheidener scenario gaat het om een flinke vernieuwing. “De offertes zijn aangevraagd, daarna kunnen we bekijken wat financieel haalbaar en betaalbaar is. Behalve de leden staat ook de gemeente Raalte daar positief tegenover.”

Gemeenschap

Die accommodatie is niet alleen belangrijk voor de club zelf. “De BSO Rode Bank en ‘Sport en Bewegen’ van Landstede Zwolle maken graag gebruik van onze kantine en de velden. Theorie binnen en praktijk buiten zeg maar. Scholen als de Korenbloem en de Bolster komen ook hier, zeker nu hun schoolkampen niet door kunnen gaan. In de kantine is zelfs een schoolmusical opgevoerd. Hopelijk kunnen straks de kaart- en bingoclub weer hier terecht als de regels dat toelaten”, zo somt de voorzitter op. “Natuurlijk levert het een paar centen op, maar dat staat zeker niet voorop. We willen als SV Raalte onderdeel van deze gemeenschap zijn, dat is het allerbelangrijkste”, vult Heert aan.
Niet alleen de accommodatie krijgt aandacht, maar ook de jeugdafdeling. Paul: “We hebben als SV Raalte enkele jaren geleden heel bewust besloten om fors te investeren in meer tijd en aandacht voor onze jeugd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bijeenkomsten voor jeugdtrainers en begeleiders aanbiedt. Daarmee geef je handvatten voor een betere trainingsopbouw gedurende het seizoen. De jeugd is toch de toekomst van de vereniging. In oktober hebben we Herman Harleman uit Deventer aangesteld als hoofd van de jeugdopleiding. Hij coördineert en stroomlijnt ons jeugdplan. Met hem zijn we heel erg blij. We bieden onze pupillen ook enkele keren per jaar techniektrainingen aan via de voetbalschool van Demy Goedkoop. Niet alle ouders van onze jeugdleden kunnen zo’n voetbalschool betalen, daarom doen we dat als vereniging voor al onze pupillen.”

Peuters

Door corona is die aandacht die de jeugd krijgt nu helaas minder zichtbaar. “Dat komt ook doordat de ouders nu niet langs de kant mogen staan. En zelf zien is toch net wat anders dan horen”, zo lacht Heert. Vooral bij de groep allerjongste peuters (van 2,5 tot 4 jaar) geldt dat. “Bij die peuters heb je echt de ouders nodig om te helpen. Hopelijk kunnen we nog voor de zomer weer van start. Mooi is trouwens dat het idee voor deze peutergroep een paar jaar geleden van een jong lid van de vereniging zelf kwam. ‘Doen’, zeiden wij als bestuur. Het is geweldig dat jonge leden met dit soort ideeën komen, zo betrek je ze nog meer bij de vereniging. Dat is zo belangrijk. Als SV Raalte mogen we niet klagen over het aantal vrijwilligers, er zijn hier nog geen verplichte kantinediensten of zo, maar het vraagt wel continu aandacht.”
Bij de start destijds van de peuterafdeling kwamen er meteen veertig peuters met vaders en moeders opdagen. “Toen ze mij dat vertelden dacht ik eerst dat het een fout was, dat het om vier peuters ging. Maar dat waren er echt veertig. Uiteindelijk bleven daar twee groepen van elk tussen de twaalf en vijftien peuters over. De eerste oudere peuters zijn trouwens al doorgestroomd naar de mini’s. Die aandacht voor de jeugd loont dus zeker, al is het nu even stilgelegd.”

G-voetbal

Zowel Paul als Heert heeft een zwakke plek voor een heel speciale groep: de G-voetballers. “Een fantastische tak van de vereniging die we destijds samen met Rohda hebben opgezet. Het gaat om 30 tot 35 leden met beperkingen, van jong tot oud en verdeeld over twee groepen. Geweldig om te zien hoe leuk ze het voetbal vinden, maar ook het enthousiasme van hun begeleiders. Spelers van het eerste bijvoorbeeld vragen ons of ze weer een keer een gasttraining mogen geven, zo mooi vinden ze dat. En de G-spelers vinden het weer prachtig als zo’n selectiespeler hun komt trainen. Zo’n afdeling geeft precies weer wat wij als club willen; midden in de Raalter samenleving staan.”

De nieuwe voorzitter van SV Raalte, Paul Velsink (links) en bestuurslid Heert Fennema: “Corona was voor ons een zoektocht, hoe kun je elkaar als club en als leden blijven vinden?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.