Nieuw plan moet toekomst van landgoed Rechteren veilig stellen

DALFSEN – Landgoed Rechteren in Dalfsen ondergaat de komende jaren een aantal ruimtelijke ontwikkelingen om het landgoed toekomstbestendig te maken. Zo wil het landgoed diverse bestaande en leegstaande gebouwen een andere functie geven en een vijftal nieuwe woningen aan het landgoed toevoegen. Het college van B&W van de gemeente Dalfsen heeft ingestemd met het ingediende plan, wat verder uitgewerkt zal worden in het nieuwe bestemmingsplan.

Landgoed Rechteren is momenteel volop bezig het landschap toekomstbestendig te maken. Zo is er op meerdere locaties op het landgoed leegstaande landschapsontsierende bebouwing gesloopt en hebben de tuinen rondom het kasteel een opknapbeurt gekregen. Maar om het landgoed duurzaam in stand te kunnen houden, zijn nieuwe economische dragers nodig. In samenspraak met onder andere de gemeente Dalfsen, provincie Overijssel en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is daarom een plan ontwikkeld. Het landgoed wil diverse bestaande en leegstaande gebouwen een andere functie geven en een vijftal nieuwe woningen aan het landgoed toevoegen. Deze woningen worden landschappelijk ingepast op locaties waar in het verleden bebouwing heeft gestaan. De inkomsten uit deze ruimtelijke ontwikkelingen maken het mogelijk om het landgoed duurzaam in stand te houden. “We hechten veel waarde aan de landgoederen in onze gemeente”, aldus wethouder Schuurman. “Ze onderhouden natuurgebieden en dragen bij aan de groene jas van Dalfsen die inwoners en bezoekers waarderen. Voor ons als gemeente is het belangrijk dat de landgoederen in stand worden gehouden. We zijn daarom ook erg blij met de plannen van het landgoed en kijken waar wij deze binnen de gestelde grenzen kunnen ondersteunen.”
De geschiedenis van landgoed Rechteren gaat terug naar de twaalfde eeuw en het landgoed is tot op de dag van vandaag in particulier bezit. Het landgoed omvat circa 1.150 hectare grond, waarvan circa 500 hectare landbouwgrond en circa 650 hectare bos- en natuurgebied (voor het publiek opengesteld). Naast Kasteel Rechteren en de bijgebouwen zijn er diverse woningen en boerderijen op het landgoed aanwezig. De landbouw vormt de voornaamste economische basis van het landgoed. Daarnaast zijn er inkomsten uit huur, erfpacht en bosbouw. De kosten voor het onderhoud van het landgoed zijn, mede door de aanwezigheid van het middeleeuwse Kasteel Rechteren, vele monumentale gebouwen en landschapselementen, erg hoog en dat maakt het tot een grote uitdaging om het landgoed in stand te houden. De huidige eigenaar is daarom van plan het landgoed een kwaliteitsimpuls te geven en toekomstbestendig te maken. Binnen het landgoed is na de inpassing ruimte voor grondgebonden duurzame landbouw, wonen, werken en recreëren, bos, natuur en landschap en cultuurhistorie.

Vervolg

De ontwikkelingen worden nu verder uitgewerkt in een nieuw bestemmingsplan. Zo moeten er nog enkele onderzoeken plaatsvinden en wordt per locatie een landschappelijk inpassingsplan gemaakt. Het is de bedoeling dat de procedure voor dit bestemmingsplan nog in 2021 in werking wordt gezet. Het principeverzoek en andere relevantie documenten zijn binnenkort te zien op staging2.rechteren.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.